Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Condamnatul Adrian Năstase va afla dacă va fi dat afară din avocatură

Condamnatul Adrian Năstase va afla dacă va fi dat afară din avocatură

Un articol de: - 02 Aug 2013, 21:37
Eveniment

Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie. Potrivit legii, un avocat condamnat definitiv trebuie să fie exclus din avocatură.

Baroul Bucureşti a emis, iniţial, o decizie prin care spune că sentinţa de condamnare la doi ani de închisoare a lui Năastase nu este atât de gravă şi că acest încă poate deţine calitatea de avocat. UNBR a considerat că acestă decizie trebuie reevaluată, astfel că Năstase ar putea fi exclus din avocatură.

Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

Pe 20 iunie, Năstase Adrian a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare de completul de cinci judecători ai Curţii Supreme. Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci şi până acum, Baroul Bucureşti nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un sigur criteriu dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la puşcărie, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti. "Şedinţa a fost confidenţială. Au  fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă", a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti, citat de Gândul.


Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucureşti a declarat, iniţial, că UNBR a solicitat ca baroul să "analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat şi care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul Bucureşti". Decanul Iordăchescu a omis să precizeze de decizia luată anterior prin care Năstase practic a fost menţinut în barou.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din Trofeul Calităţii. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Nastase,   avocat,   excludere
 
 
 
Loading...