Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Conducerea ANRP, plângere penală împotriva a patru judecători pentru abuzuri privind despăgubirile: Prejudiciul este de 1,2 milioane de lei

Conducerea ANRP, plângere penală împotriva a patru judecători pentru abuzuri privind despăgubirile: Prejudiciul este de 1,2 milioane de lei

Un articol de: - 03 Sep 2015, 18:49
Conducerea ANRP, plângere penală împotriva a patru judecători pentru abuzuri privind despăgubirile: Prejudiciul este de 1,2 milioane de lei Eveniment

Şeful ANRP, George Băeşu, împreună cu restul membrilor CNCI, vor depune la Parchetul instanţei supreme o plângere penală împotriva a patru judecători care ar fi dispus ilegal acordarea unor despăgubiri fiicei fostului şef al Serviciilor Secrete Mihail Moruzow. Prejudiciul în acest caz este de 1,2 milioane lei.

Plângerea, notează Mediafax, este făcută împotriva judecătoarei Simona Gheorghe de la Tribunalul Tulcea, precum şi împotriva judecătorilor Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore şi Roxana Nicoleta Bacu de la Curtea de Apel Constanţa şi este adresată procurorului general Tiberiu Niţu.

Potrivit unor surse judiciare, avocatul Aurorei Moruzow este Teodor Borisov, fost preşedinte al Tribunalului Tulcea şi avocatul primarului din Tulcea Constantin Hogea, acuzat de fapte de corupţie.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) reclamă că asupra membrilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) însărcinaţi să rezolve acest dosar au fost făcute "presiuni", prin amenzi dispuse de Tribunalul Tulcea, în baza unor decizii ale instanţei care încălcau legile în vigoare în materie de despăgubiri. Judecătorii ar fi dispus astfel acordarea unor despăgubiri ilegale, care ar duce la prejudicierea statului cu aproximativ 1,2 milioane de lei.

Plângerea adresată procurorului general vine ca urmare a acestor presupuse ilegalităţi, în urma unor decizii definitive ale instanţei, considerate abuzive.

Conform acestei plângeri, înaintate Parchetului instanţei supreme de către conducerea ANRP, în septembrie 2009 Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a primit un dosar de despăgubire, emis de Primăria Tulcea, prin care aceasta a propus acordarea de măsuri reparatorii pentru un imobiil şi un teren în suprafaţă de un hectar în favoarea Aurorei Moruzow. Conform legii în vigoare, la acea dată, în iulie 2011, un evaluator privat, S.C. Natworld SRL, a transmis către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) un raport prin care imobilul a fost evaluat la suma de 3.445.804 de lei.

Potrivit plângerii, raportul nu a fost niciodată aprobat de CCSD, având în vedere că procedura de evaluare şi emitere a titlurilor de despăgubire a fost suspendată în perioada martie 2012 - iunie 2013, ultima şedinţă a CCSD desfăşurându-se în iunie 2011, cu o lună înaintea depunerii dosarului de evaluare.

La data de 20 mai 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013, prin care s-a instituit o nouă procedură de soluţionare a dosarelor de despăgubire şi au fost abrogate dispoziţiile referitoare la evaluarea imobilelor potrivit standardelor internaţionale de evaluare. Astfel, rapoartele de evaluare întocmite, dar neaprobate de CCSD, nu mai puteau fi valorificate, potrivit legii. De altfel, Curtea Constituţională a României a stabilit aceste principii potrivit unei decizii din 2015.

De altfel, în această situaţie s-au aflat alte aproape 3.000 de dosare, însumând circa 3 miliarde de lei în despăgubiri. Potrivit plângerii, în niciun alt caz instanţele judecătoreşti nu au considerat că ar trebui plătite cu titlu de despăgubire sumele astfel stabilite în rapoarte de evaluare neaprobate, însă cei patru judecători au decis să-i acorde Aurorei Moruzow despăgubirile solicitate.

Ca reacţie la dosare, ANRP a decis emiterea unei Decizii de compensare pentru Aurora Moruzow, în valoare de 2.233.850 de lei, sumă stabilită prin aplicarea unei grile notariale stabilite în noua lege privind despăgubirile. Legea prevedea însă ca astfel de despăgubiri să intre în plată abia din 2017 în cazuri precum cele ale Aurorei Moruzow. Mai mult, ulterior, Tribunalul Tulcea a dispus amendarea preşedintelui Comisiei cu câte 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în executarea deciziilor instanţei, fapte catalogate de cei care au depus plângerea ca fiind modalităţi de "presiune". În plus, s-a stabilit de către Tribunal şi penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere.

Plângerea este semnată de şeful ANRP, George Băeşu, precum şi de restul membrilor CNCI: Alexandru Bala, Sorin Lazăr, Claudiţa Selavărdeanu, Bogdan Tohăneanu, Dumitru Daniel Botănoiu, Ilie Dumitru, Haralambie Mitea, Alin Lucian Antochi, Ion Claudiu Teodorescu, Ciprian George Ardelean şi Aledin Amet.

Citeşte mai multe despre:   ANRP,   plangere penala,   servicii secrete