Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Consilier al Familiei Regale, despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui, dar nu aş vedea nicio problemă în acest sens

Consilier al Familiei Regale, despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui, dar nu aş vedea nicio problemă în acest sens

Un articol de: - 04 Sep 2015, 23:49
Consilier al Familiei Regale, despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui, dar nu aş vedea nicio problemă în acest sens Foto: duol.hu Eveniment

Ioan-Luca Vlad, consilier al Familiei Regale, a declarat, vineri, în contextul decorării laureatului premiului Nobel Stefan Hell cu Ordinul Coroana României, că şansele să fie decorată şi scriitoarea Herta Müller, care a primit la rândul său prestigioasa distincţie, "stau în mâna Regelui" Mihai I.

"Şansele stau în mâna Regelui, dar nu aş vedea nicio problemă în acest sens. Mai trebuie văzut ceva. Şi o relevanţă şi o legătură de program şi de activităţi cu România. Domnul Hell (...) se află astăzi aici pentru că a reluat legăturile cu România şi aduce o contribuţie importantă la viaţa ştiinţifică românească prin colaborarea cu Academia Română", a mai spus Ioan-Luca Vlad, citat de Mediafax.

Cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, a fost decorat vineri seara, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în numele Regelui Mihai I, de către Principesa Moştenitoare Margareta.

Acesta a fost decorat la propunerea preşedintelui Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, care a fost prezent şi la ceremonia de la Palatul Elisabeta.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor a fost conferit profesorului Stefan Hell, printre altele, "pentru contribuţia sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice" şi "pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel".

De-a lungul carierei, Herta Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998).

Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost propusă de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

Citeşte mai multe despre:   Familia Regala,   Premiul Nobel