Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Consiliul Concurenței: Legea vânzării produselor românești, în magazine, în proporție de 51% ar putea fi considerată protecționistă de oficialii UE

Consiliul Concurenței: Legea vânzării produselor românești, în magazine, în proporție de 51% ar putea fi considerată protecționistă de oficialii UE

Un articol de: B1 TV - 14 Oct 2015, 08:49
Consiliul Concurenței: Legea vânzării produselor românești, în magazine, în proporție de 51% ar putea fi considerată protecționistă de oficialii UE Foto: cursdeguvernare.ro Eveniment

Legea care obligă magazinele să vândă în proporție de cel puțin 51% din produsele alimentare de producție românească, la raft, ne-ar putea crea probleme în fața Uniunii Europene.

Oficialii UE ar putea considera că este vorba despre o lege protecționistă, consideră Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței.

Acesta atrage atenția că miza legii sunt produsele proaspete, nu orice tip de produs alimentar.

"Dacă sunt argumente care țin, în general, de protecție, sănătate, diferite standarde, desigur, astea sunt intervenții care pot fi luate de autoritățile publice, dar trebuie să fim siguri că au rost, că sunt necesare și că sunt proporționale, că nu sunt excesive", a explicat Chirițoiu.

Proiectul ar trebui să faciliteze accesul românilor la alimente proaspete Proiectul a fost prezentat în parlament ca fiind necesar pentru îmbunătățirea sănătății românilor, prin consumarea de alimente produse în România. Numai că, astfel de alimente sunt produse și în alte țări. O interdicție de acest gen ar putea bloca libera circulație a mărfurilor în UE.

"Și un obiectiv legat de sănătatea populației poate fi atins prin diferite instrumente și trebuie să alegem acele instrumente care crează o distorsiune cât mai mică în economie", a completat șeful Consiliului Concurenței.

Proiectul de act normativ va intra în curând în dezbateri la Camera Deputaților, după ce a fost votat în Senat.

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana,   Consiliul Concurentei