Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Consiliul Naţional al Elevilor propune ca, în anul şcolar 2021-2022, cursurile să înceapă în 6 septembrie şi să se încheie în 4 iunie

Consiliul Naţional al Elevilor propune ca, în anul şcolar 2021-2022, cursurile să înceapă în 6 septembrie şi să se încheie în 4 iunie

Un articol de: George Lupu - 12 Apr 2021, 15:58
Consiliul Naţional al Elevilor propune ca, în anul şcolar 2021-2022, cursurile să înceapă în 6 septembrie şi să se încheie în 4 iunie Eveniment

Consiliul Naţional al Elevilor propune ca, în anul şcolar 2021-2022, cursurile să înceapă în 6 septembrie şi să se încheie în 4 iunie, precizând că aceasta este cea mai echitabilă  variantă atât în ceea ce priveşte numărul de săptămâni (16/18, în loc de 14/20), cât şi în ceea ce priveşte numărul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiţi să le petreacă la şcoală în timpul verii.

"În cursul zilei de ieri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul mai multe măsuri, printre care se numără şi modificarea structurii anului şcolar 2021-2022, dar şi prelungirea duratei cursurilor pentru anul şcolar 2022-2023. Consiliul Naţional al Elevilor a atras atenţia, încă din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul că structura anului şcolar 2021-2022 este dezechilibrată şi nejustificată, fiind aprobată fără un proces de consultare reală a partenerilor de dialog social. Ne bucurăm să vedem că Ministerul Educaţiei a decis să revină asupra acestei măsuri, fiind dispus să asculte viziunea tuturor actorilor implicaţi în actul educaţional", a transmis, luni, într-un comunicat de presă, Consiliul Naţional al Elevilor.

Reprezentanţii elevilor au arătat că îşi menţin poziţia cu privire la structura anului şcolar 2021-2022:

Referitor la prelungirea duratei cursurilor începând cu anul şcolar 2022-2023, Consiliul Elevilor consideră că Ministerul Educaţiei are datoria de a trata cu prioritate planurile-cadru pentru liceu, care vor redefini arhitectura curriculară a întregului sistem.

"Cercetările din domeniul ştiinţelor educaţiei arată că nu există o legătură consistentă şi bine definită între creşterea numărului de zile pe care elevii le petrec la şcoală şi rezultatele pe care aceştia le obţin la testările internaţionale de tip PISA. În Model of School Learning, elaborat de John Carroll, sunt prezenţi mai mulţi factori care pot conduce la reuşita academică: calitatea actului educaţional, abilitatea de înţelegere a elevilor, perseverenţa (timpul pe care elevii sunt dispuşi să îl aloce învăţării) şi oportunităţile de învăţare (timpul pe care elevii îl au la dispoziţie pentru a învăţa). Aşadar, numărul de zile de cursuri nu reprezintă o variabilă decisivă atunci când vine vorba de performanţa academică a elevilor", a adăugat sursa citată.

Reprezentanţii elevilor au afirmat că, atunci când Ministerul Educaţiei elaborează politici educaţionale, trebuie să aibă în vedere cu precădere calitatea actului educaţional.

"În ceea ce priveşte structura anului şcolar viitor, Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut încă de la bun început derularea cursurilor începând cu data de 6 septembrie, pentru a nu îi supune pe elevi unor condiţii de învăţare improprii. Ştim cu toţii că începând cu mijlocul lunii iunie, căldura din sălile de clasă devine insuportabilă, atât pentru elevii care participă la cursuri, cât şi pentru cei care susţine examenele naţionale. Consider că este prematur să discutăm acum despre măsurile aferente anului şcolar 2022-2023, în contextul în care, la acest moment, există multe semne de întrebare cu privire la anul şcolar ce va începe în toamna acestui an", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Citeşte mai multe despre:   Consiliul National al elevilor