Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Consiliul Național al Elevilor, semnal de alarmă: Inspectoratele Școlare pregătesc tăierea numărului de clase în mai multe unităţi de învăţământ

Consiliul Național al Elevilor, semnal de alarmă: Inspectoratele Școlare pregătesc tăierea numărului de clase în mai multe unităţi de învăţământ

Un articol de: George Lupu - 18 Ian 2021, 15:31
Consiliul Național al Elevilor, semnal de alarmă: Inspectoratele Școlare pregătesc tăierea numărului de clase în mai multe unităţi de învăţământ Sursa Foto: www.dreamstime.com Eveniment

Inspectoratele Școlare pregătesc tăierea numărului de clase în mai multe unităţi de învăţământ, fapt ce va duce la perpetuarea fenomenului claselor cu colective supraaglomerate, de până la 35 de elevi, transmite într-un comunicat  Consiliul Naţional al Elevilor.

"În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive ale numărului de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară de la o generaţie la alta. Această scădere este cauzată, pe de o parte, de factori demografici şi, pe de cealaltă parte, de înfiinţarea clasei pregătitoare, care a avut loc acum opt ani, moment în care o parte dintre preşcolarii care absolviseră ultima grupă de grădiniţă au fost repartizaţi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost repartizată la clasa I", afirmă reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Potrivit acestora, măsura a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an al ciclului liceal, după caz.

"Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra acestui fenomen extrem de grav, care va atrage după sine consecinţe precum perpetuarea fenomenului claselor cu colective supradimensionate (de până la 35 de elevi/clasă), care îngreunează semnificativ procesul de predare şi de evaluare şi care afectează în mod semnificativ posibilitatea cadrelor didactice de a acorda fiecărui elev atenţia cuvenită", spun aceştia.

Reprezentanţii elevilor arată că, potrivit art. 63 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, numărul mediu de elevi cu care o clasă poate funcţiona este de 22 pentru învăţământul gimnazial şi de 24 de elevi pentru învăţământul liceal.

"Considerăm că formarea claselor cu câte 28 de elevi din start este prejudicioasă şi scade drastic nivelul calităţii educaţiei, fiind în directă contradicţie cu dezideratele 5 şi 6 ale proiectului România Educată - pentru educaţie se alocă resurse suficiente, în mod transparent şi eficient şi sistemul de educaţie este unul echitabil şi de calitate pentru fiecare elev. Eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice", susţin ei.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că este un moment oportun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei, precum reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate, arătând că eliminarea claselor din unităţile de învăţământ din comunităţile izolate înseamnă, pentru mulţi elevi, privarea de educaţie, aceştia neavând posibilitatea de a se deplasa la o şcoală din altă localitate.

Citeşte mai multe despre:   scoala,   consiliul national al elevilor