Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Constantin Noica, plagiat de filosoful italian Umberto Galimberti

Constantin Noica, plagiat de filosoful italian Umberto Galimberti

Un articol de: - 09 Mar 2011, 08:25
Constantin Noica, plagiat de filosoful italian Umberto Galimberti Eveniment

Nu doar în România plagiatul e o obișnuință în mediile universitare și academice. Un filosof italian, care deține mai multe titluri universitare, a găsit nimerit să copieze pasaje întregi dintr-o lucrare a românului Constantin Noica (foto stânga) și să publice textele respective în propria carte.

Este vorba de Umberto Galimberti (foto dreapta), în vârstă de 69 de ani. Acesta a copiat în cartea sa “Orme del sacro” bucăți din lucrarea „Șase maladii ale spiritului contemporan”, scrisă de Constantin Noica. Plagiatul a fost observat tot de un român, profesorul Constantin Bradatan, de la Texas Tech University. Acesta a sesizat furtul intelectual directorului publicației italiene Lettera 43, Paolo Madron.

„Am verificat pasajul pentru care a fost făcut denunţul. Aşa era, Galimberti l-a plagiat pe român”, declară directorul Paolo Madron, pentru publicația italiană Il Giornale.

Exemplu de plagiat

Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea astrelor şi sferelor celeste (aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină)” (Constantin Noica)

Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea sferelor celeste, aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină” (Umberto Galimberti)

Furtul intelectual, o obișnuință

Umberto Galimberti a mai fost acuzat în 2008 că a plagiat un text din Heidegger, conflictul fiind încheiat în instanță, prin înțelegerea părților.

Recent, în Germania, ministrul apărării, Karl-Thedor zu Guttenber, a fost obligat să demisioneze după ce s-a descoperit că teza sa de doctorat a fost copiată.

Citeşte mai multe despre:   plagiat,   Italia