Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine va fi șeful Statului Major de la 1 ianuarie: Iohannis anunță că i-a prelungit mandatul generalului Ciucă, ministrul Leș susține că Statul Major rămâne fără conducere. Ce spune legea (VIDEO)

Cine va fi șeful Statului Major de la 1 ianuarie: Iohannis anunță că i-a prelungit mandatul generalului Ciucă, ministrul Leș susține că Statul Major rămâne fără conducere. Ce spune legea (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 28 Dec 2018, 13:21
Eveniment

Controverse legate de numirea noului șef al Statului Major al Armatei. Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, la finalul ședinței Consilșiului Suprem de Apărare a Țării, că a respins propunerea ca generalul Dumitru Scarlat să devină șef al Statului Major al Armatei, făcută de ministrul Apărării Gabriel Leș, pentru că ”nu respectă rigorile legii”. În consecință, Iohannis a anunțat că a semnat decretul de prelungire a mandatului actualului șef al Armatei, Nicolae Ciucă

Pe de altă parte, Ministrul Apărării, Gabriel Leș, susține că prelungirea mandatului se face de către Ministrul Apărării și că șeful statului nu a explicat de ce consideră că propunerile prezentate în CSAT nu îndeplinesc rigorile legii. 

Nu a avut argumente. A spus doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale.  Sunt foarte curios cum a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă. O să verificăm pe chestiuni legale. Din ceea ce citesc eu în lege, și propunerea de prelungire se face de către Ministrul Apărării.  Dacă mă întrebați pe mine, nu avem un șef al Statului Major de la 1 ianuarie, dar președintele spune că a semnat decretul. Președintele nu a spus absolut nimic. Nu a justificat. Doar că nu respectă rigorile legii. Din perspectiva MApN, la 31 decembrie mandatul generalului Ciucă expiră, atribuțiile vor fi preluate de locțiilor și voi veni cu o altă propunere”, a declarat Gabriel Leș. 

”Domnul președinte a spus că nu îndeplinește rigorile legale, cu argumentul că domnul Scarlat este acum la UE și la NATO. Dar înainte de această propunere, am făcut propunerea de a-l muta pe domnul general Scarlat la Statul Major al Forțelor Terestre, unde a fost timp acum doi ani și de acolo, urmarea ar fi numirea în funcția de șef al Statului Major al Armatei. (...) Decizia a fost după un calcul foarte bine argumentat”, a mai spus Gabriel Leș.  

Ministrul a susținut chiar că este posibil ca până la 31 decembrie să vină cu o nouă propunere pentru șefia Statului Major al Armatei. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că șeful statului nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major General, aceasta fiind posibilă doar la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului. (Detalii AICI)

Potrivit Legii nr. 346/2006 din 21 iulie 2006 republicată, privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, art 39, pct 5 (5) prevede că ”Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei”.

Cel mai probabil, decizia șefului statului de a respinge propunerea generalului Dumitru Scarlat are legătură cu faptul că, în prezent, acesta este șeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, și nu deține funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Armatei sau al uneia dintre categoriile de forțe. Totuși, în trecut, Scarlat a fost atât locțiitor al șefului Statului Major General, cât și Șef al Statului Major al Forțelor Terestre.

În acest context, ministrul Leș susține că situația ar putea fi rezolvată înainte de 1 ianuarie, prin propunerea unei alte persoane la șefia Armatei, în ciuda faptului că Președintele Iohannis a semnat deja prelungirea mandatului generalului Ciucă cu un an.

În cazul în care șeful statului și ministrul Apărării nu se vor pune de acord în privința noului șef al Statului major al Armatei, problema ar putea fi tranșată la Curtea Constituțională. 

”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 21.00

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Statul Major al Armatei,   Klaus Iohannis,   Nicolae Ciuca,   Gabriel Les
 
 
 
Loading...