Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Controversele privind vaccinarea obligatorie. Deputatul Corneliu Buicu: Nu poți să obligi pe cineva care nu își dă consimțământul / Senatorul Claudiu Târziu: Prin niște condiționări se determină obligativitatea (VIDEO)

Controversele privind vaccinarea obligatorie. Deputatul Corneliu Buicu: Nu poți să obligi pe cineva care nu își dă consimțământul / Senatorul Claudiu Târziu: Prin niște condiționări se determină obligativitatea (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 08 Mar 2021, 19:39
Controversele privind vaccinarea obligatorie. Deputatul Corneliu Buicu: Nu poți să obligi pe cineva care nu își dă consimțământul / Senatorul Claudiu Târziu: Prin niște condiționări se determină obligativitatea (VIDEO) Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA Eveniment

Un protest de amploare, în ciuda restricțiilor impuse în contextul pandemiei, a avut loc duuminică, în Capitală, în apropierea Palatului Parlamentului. Oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de așa-zia obligativitate a vaccinării. Legea vaccinării obligatorii, la care fac referire manifestanții, şi pe care o confundă cu o obligativitate a vaccinării anti-COVID, este în Parlament de vreo trei ani, blocată la Camera Deputaţilor. Subiectul a fost dezbătut, luni, în cadrul emisiunii ”Bună, Români”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, de deputatul PSD Corneliu Buicu, vicepreședinte Comisia de Sănătate, și senatoul AUR Claudiu Târziu. Buicu spune că în acest moment România nu are o lege a vaccinării și că, oricum, potrivit Legii dreptului pacientului, ”orice intervenție medicală asupra unui pacient (...) se face doar cu consimțământ informat”. Pe de altă parte, Târziu susține că în proiectul de lege aflat la Camera Deputaților nu există o obligativitate explicită a vaccinării, ”însă printr-o serie de condiționări, până la urmă se determină această obligativitate”. 

 

Explicațiile vicepreședintelui Comisie de Sănătate din Camera Deputaților privind la legea vaccinării 

 

”A existat o inițiativă care a fost transmisă Parlamentului undeva prin 2017 și a trecut de Senat, a ajuns la Camera Deputaților, a intrat în numeroase dezbateri. A fost întocmit, la un moment dat, un raport către plenul Camerei Deputaților, care a stat în perioada 2019-2020 la Cameră. Acest proiect de lege, în 22 februarie, a fost retrimis la Comisia pentru Sănătate pentru a se întocmi un raport. Asta înseamnă că Comisia ia raportul întocmit de vechiul Legislativ și întocmește un raport nou pentru a fi înaintat plenului.

Indiferent de prevederile din acest proiect de lege al vaccinării, sunt incidente prevederile Legii dreptului pacientului, care la un articol spune foarte clar că orice intervenție medicală asupra unui pacient, indiferent că este vorba despre copil sau despre adult, se face doar cu consimțământ informat. Acest consimțământ informat obligă orice intervenție medicală să fie însoțită de acceptul pacientului sau, în cazul anumitor categorii de pacienți, de acordul aparținătorului pacientului respectiv. (...) Noi nu avem, în momentul de față, o lege a vaccinării”, a declarat deputatul Corneliu Buicu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Ce spune senatorul AUR Claudiu Târziu despre protestul față de ”obligativitatea vaccinării”

 Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD

Întrebat de ce au participat atât de mulți oameni la protestul de duminică din apropierea Parlamentului, senatorul Claudiu Târziu a răspuns: ”Pentru a preveni o lege care încalcă atât dreptul la sănătate, cât și dreptul la libertatea de a decide ce fac cu corpul meu și cu viața mea. Acest act normativ care se află în dezbatere la Camera Deputaților nu obligă în mod explicit pe cineva să se vaccineze, însă printr-o serie de condiționări, până la urmă determină această obligativitate. Dacă te informezi și refuzi vaccinarea ești amendat. Dacă nu te informezi ești amendat, iar amenzile sunt în cuantum foarte mare pentru veniturile din România. Deci și se forțează mâna să accepți pentru tine, pentru copilul tău, pentru altcineva pe care îl ai în îngrijire. (...) Legea a intrat în dezbatere în comisii, unde poate suferit tot felul de amendamente, unele care să o înăsprească, altele să o relaxeze. Noi, cei de la AUR, am depus o serie de amendamente prin care încercăm să eliminăm aceste condiționări și amenzi stupide și nedrepte, dar nu știm dacă vom reuși pentru că suntem în minoritate”.

A urmat un schimb de replici între cei doi aleși:

Buicu: În momentul de față, vaccinarea copiilor, într-un fel, este obligatorie, cu ghilimelele de rigoare, având în vedere că există un ordin de ministru care stabilește că vaccinurile din copilărie (...) împotriva poliomielitei, rujeolei, BCG, tuberculozei ...

Târziu: Nu deturnați dezbaterea, nu despre asta este vorba, nici acestea nu sunt obligatorii prin legea românescă. E vorba despre noua lege care duce la obligativitate.

 Buicu: Domnul senator, noi acum nu avem o lege.

Târziu: Așteptați să treacă legea și după aceea pentru ce mai protestăm? În loc să prevenim, așteptăm să se întâmple catastrofa.

Buicu: Haideți să prevenim fără niciun fel de problemă și să găsim varianta prin care să nu existe această obligativitate.

Târziu: Am găsit această variantă, dacă se adoptă amendamentele depuse de noi , totul e bine.

Întrebat în cele din urmă, dacă, în acest moment, în proiectul de lege este inclusă vreo prevedere referitoare amenzi consistente pentru acei cetățeni care refuză vaccinarea, Corneliu Buicu a răspuns: „E un proiect din 2019, cea mai mare amendă era la nivelul de 10.000 de lei. (...) Există pacienți la care vaccinarea este contraindicată. Există, în momentul de față, copii, părinți, pacienți, care, fără să aibă o anumită contraindicație nici măcar nu vor să se informeze. Este prevăzută, de fapt, o obligativitate, cu ghilimelele de rigoare, a informării, adică o întâlnire cu specialistul care să răspundă la întrebări.  (...) Era vorba despre amendarea celui care nu se prezintă, pentru refuzul de informare. Nu ai cum să obligi sau să amendezi pe cineva care nu își dă consimțământul”.

 

Citeşte mai multe despre:   vaccinare obligatorie,   protest