Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Coordonatorul Grupului de lucru Vaccinologie, despre provocările logistice din campania de vaccinare. Gindrovel Dumitra: Orice medic își dorește să se vaccineze, să scape de această nebunie în care trăim (VIDEO)

Coordonatorul Grupului de lucru Vaccinologie, despre provocările logistice din campania de vaccinare. Gindrovel Dumitra: Orice medic își dorește să se vaccineze, să scape de această nebunie în care trăim (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 05 Dec 2020, 11:56
Coordonatorul Grupului de lucru Vaccinologie, despre provocările logistice din campania de vaccinare. Gindrovel Dumitra: Orice medic își dorește să se vaccineze, să scape de această nebunie în care trăim (VIDEO) foto: Pixabay Eveniment

Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de lucru Vaccinologie, a vorbit despre provocările logistice „extrem de importante” pe care le presupune campania de vaccinare împotriva COVID-19. În direct pe B1 TV, sâmbătă, el a subliniat că „există un efort conjugat în acest moment în care sunt implicate nu doar Sănătatea, este implicată și Armata, este implicat și Ministerul Afacerilor Interne, și așa mai departe, astfel încât în final să ajungem ca această provocare pentru noi, această campanie de vaccinare, să fie un real succes”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de lucru Vaccinologie, despre provocările logistice din campania de vaccinare, în direct pe B1 TV

 

Întrebat cât de greu va fi de pus în practică Strategia de vaccinare pentru revenirea la viața obișnuită, Gindrovel Dumitra a explicat: „Avem câteva provocări logistice extrem de importante în această campanie de vaccinare, pentru că acest vaccin vine cu niște condiții speciale de păstrare, dar și de administrare. Vorbesc de condiții speciale, pentru că vorbim despre temperaturi foarte scăzute – el trebuie menținut la temperaturi de -80 de grade Celsius, iar după ce este scos și decongelat poate fi menținut maxim cinci zile la temperaturi obișnuite din frigider, adică 2 grade Celsius. Mai mult decât atât, în momentul în care am dizolvat o fiolă, aceasta trebuie administrată în termen de șase ore. Menționez că fiecare fiolă are cinci doze. Din această perspectivă este necesar a avea o administrare centralizată, adică este foarte greu să administrăm prin cabinetele noastre, ale medicilor de familie. De ce? Pentru că numărul de persoane care se adresează și care pot fi vaccinate într-o unitate scurtă de timp este foarte mic, iar noi nu deținem în acest moment, în cabinetele noastre, frigidere care să mențină temperatura de -80 de grade Celsius. Este foarte clar că aceste centre de vaccinare reprezintă o soluție pentru a administra acest vaccin, pe de o parte, iar construirea acestor centre reprezintă într-adevăr o problemă destul de importantă care ține de organizare în primul rând”.

Medicul s-a arătat de părere că „lucrurile s-au mișcat foarte bine, pentru că, după cum știm, știrile au fost cât se poate de clare, începând cu luna octombrie, când s-au constituit echipe de experți care să lucreze la această strategie, iar mai departe există un efort conjugat în acest moment în care sunt implicate nu doar Sănătatea, este implicată și Armata, este implicat și Ministerul Afacerilor Interne, și așa mai departe, astfel încât în final să ajungem ca această provocare pentru noi, această campanie de vaccinare, să fie un real succes”.

Întrebat cât de importantă va fi Strategia și dacă medicii au încredere în vaccinul împotriva COVID-19, el a subliniat: „Dacă mă întrebați pe mine, categoric o să mă vaccinez, cu un vaccin care va fi aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului. Dorința mea este foarte clară și cred că vorbesc în asentimentul colegilor mei, orice medic își dorește în acest moment să se vaccineze, să scape de această nebunie în care trăim – și spun nebunie fără ghilimele, credeți-mă, pentru că efectiv această pandemie și-a pus amprenta cu foarte mare putere asupra practicii noastre medicale. Mai mult decât atât, observați că avem un număr semnificativ de persoane care își pierd viața și, din păcate, sunt și colegi de ai mei, medici, asistențe, personal auxiliar și așa mai departe care au pierdut lupta cu această boală”.

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-COVID-19