Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | David Heymann, expert OMS în timpul epidemiei de SARS: ”Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”

CORONAVIRUS | David Heymann, expert OMS în timpul epidemiei de SARS: ”Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”

Un articol de: Andrei Ștefan - 23 Mai 2020, 18:08
CORONAVIRUS | David Heymann, expert OMS în timpul epidemiei de SARS: ”Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor” Eveniment

Numărul persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus a depășit 5,3 milioane de persoane la nivel mondial, iar peste 340.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza virusului COVID-19, în vreme ce încă 44.500 de oameni sunt încă în stare gravă.

Zilele trecute, premierul britanic, Boris Johnson și premierul italian, Giuseppe Conte, le-au transmis cetățenilor statelor lor că populația trebuie să se adapteze, pentru a conviețui cu virusul, deoarece există posibilitatea ca un vaccin eficient să nu apară, notează CNBC.

 

Vaccinul împotriva noului coronavirus poate să nu apară niciodată

 

„Ne confruntăm cu un risc calculat, fiind conştienţi că ar putea reveni curba epidemiologică. Ne confruntăm cu acest risc şi trebuie să îl acceptăm, altfel nu am putea niciodată să relansăm economia”, a precizat Conte, adăugând că Italia ”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unui vaccin, ce poate apărea prea târziu sau chiar niciodată.

Și premierul britanic Boris Johnson, care luna trecută a fost internat în spital, fiind infectat cu COVID-19, a afirmat că este posibil să nu se dezvolte deloc un vaccin:

„Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unui vaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem un vaccin”, precizând și el că „în ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”.

Ideea a fost întărită și de Jonathan Van-Tam, ofiţer medical şef al Marii Britanii, care a declarat că nu putem fi siguri dacă vom avea un vaccin pentru COVID-19.

„Un vaccin ideal protejează împotriva infecţiilor şi previne răspândirea, însă procesul de dezvoltare este unul extrem de complex, neexistând o regulă conform căreia totul va merge bine în timpul procesului”, îl citează The Guardian.

 

Imunitatea obținută în timpul testelor este pe termen scurt

 

O problemă principală a vaccinurilor pentru SARS-COV-2, aflate încă în perioada de testare, ar fi faptul că acestea nu asigură o imunitate pe termen lung.

Aproape un sfert din răcelile de zi cu zi sunt cauzate de coronaviruşi, însă răspunsul organismului dispare rapid, astfel încât oamenii pot fi infectaţi după ce s-au vindecat.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au lucrat la un vaccin ce, în primele faze, a arătat protecție împotriva noului coronavirus la șase maimuțe, informează BBC. Vaccinul a generat anticorpi împotriva virusului în 14 zile, a blocat virusul să se înmulțească și nu a dăunat plămânilor, animalele având o cantitate mai mică de virus în plămâni și căile respiratorii, potrivit pharmaceutical-technology.com.

Ulterior, vaccinul experimental „ChAdOx1 nCov-19” a eșuat, maimuțele supuse testelor continuând să se infecteze.

„Cantitatea de virus în nasul animalelor vaccinate și al celor nevaccinate a fost identică.  Dacă același lucru se va întâmpla și la oameni, înseamnă că vaccinarea nu ar opri infectarea”, a declarat Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham.

Astfel, s-a constatat că virusul SARS-COV-2 poate dezvolta mutaţii, precum ceilalţi viruşi. Până acum, au fost observate câteva mutaţii genetice în „proteina S (spike)” a coronavirusului. Dacă proteina va continua să dezvolte mutaţii, anticorpii produşi de vaccin vor fi depăşiţi de situaţie, nefiind suficient de eficienţi pentru a opri răspândirea virusului.

„Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”, a comentat situația actuală David Heymann, care a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul epidemiei de SARS.

 

Fost membru OMS: „Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună”

 

Jane Halton, fost membru al Organizației Mondiale a Sănătății și actualul președinte al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică, este de părere că o problemă a distribuirii unui posibil vaccin, când acesta se va descoperi, ar putea fi că prima dată se va beneficia de el pe plan local, ca o formă de „naționalism al vaccinării”, acesta fiind abia ulterior oferit celorlalte națiuni.

„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume. În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat aceasta.

Citeşte mai multe despre:   OMS,   vaccin,   coronavirus,   COVID-19,   Boris Johnson,   Giuseppe Conte