Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Directorul general al OMS: „Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

CORONAVIRUS | Directorul general al OMS: „Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

Un articol de: Irina Mina - 23 Noi 2020, 20:41
CORONAVIRUS | Directorul general al OMS: „Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri” Foto: Hepta - Zuma Press / Xinhua Eveniment

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, că informaţiile despre un al treilea vaccin promiţător împotriva noului coronavirus dau speranţe. Totodată, acesta a atras atenţia în acelaşi timp că „persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”.

„Există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmt, într-o conferinţă de presă la Geneva, că „odată cu cele mai recente veşti pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung şi întunecat tunel devine tot mai puternică”.

„Există acum o speranţă reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei”, a adăugat el.

Șeful OMS le-a cerut guvernelor să se asigure că fiecare ţară primeşte vaccinuri şi a salutat declaraţiile în acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume, potrivit DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Cu toate acestea, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că „există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”.

Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva virusului în ţările sărace

Amintim că sâmbătă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, le-au cerut statelor grupului G20 ca în lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste ţări.

Emmanuel Macron a susţinut că marile puteri ar trebui „să cumpere doze de vaccin pentru ţările cele mai puţin avansate”.

„Trebuie să concepem împreună un mecanism de donaţii (...) pentru vaccinarea categoriilor prioritare în ţările în dezvoltare”, a afirmat el.

Totodată, oficialul a întrebat: „Vom fi pregătiţi să garantăm accesul (la vaccin) la scară planetară şi să evităm cu orice preţ scenariul unei lumi cu două viteze, în care doar cei mai bogaţi vor putea să se protejeze de virus şi să-şi reia viaţa normală?”.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Și Angela Merkel a estimat că „pentru îngrădirea pandemiei accesul la vaccin trebuie să fie posibil şi accesibil pentru toate ţările, dar fondurile promise până acum pentru aceasta nu sunt suficiente”.

Agenţia Europeană a Medicamentelor anunţă că ar putea autoriza un vaccin anti-COVID-19 la finele anului sau la începutul lui 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor a anunțat, luni, că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva coronavirusului la finele acestui an sau la începutul lui 2021. În prezent, EMA analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri. Unda verde finală va fi dată, însă, de către Comisia Europeană.

„E dificil, în acest stadiu, să anunțăm o dată sigură de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene sunt încă în continuare în curs. În funcţie de analize, EMA ar putea fi în măsură să finalizeze evaluarea vaccinurilor candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a transmis EMA.

Citeşte mai multe despre:   OMS,   vaccin anti-COVID-19