Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Coronavirus în România: 26 de persoane se află în carantină, iar 2077 sunt monitorizate de la domiciliu/ Au fost deschise două penale pentru nerespectarea măsurilor

Coronavirus în România: 26 de persoane se află în carantină, iar 2077 sunt monitorizate de la domiciliu/ Au fost deschise două penale pentru nerespectarea măsurilor

Un articol de: Sebastian Pricop - 26 Feb 2020, 10:38
Eveniment

Răspândirea epidemiei de coronavirus în Europa a dus la măsuri importante și în România luate de autorități pentru a se asigura că acest virus care a ucis peste 2700 de persoane să nu afecteze și țara noastră.

Din fericire niciun caz de infecție cu coronavirus nu a fost constantat însă în românia, dar mai multe persoane sunt monitorizate pentru a fi sigură că acestea nu au contract virus.

Astfel, Grupul interministerial de Comunicare strategică a transmis că, în acest moment, 26 de persoane se află în carantină în timp ce alte 2.077 sunt monitorizate din autoizolare la domiciliu.

În contextul în care un cetățean italian infectat cu coronavirus a trecut 4 zile prin România înainte să fie confirmat cu coronavirus, la Institutul Matei Balș sunt analizate 32 de probe ale persoanelor cu care a intrat în contact.

"Până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

În acest moment, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informații utile, le recomandăm cetățenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență.", transmis autoritățile.

În condițiile în care unele persoane nu au respectat măsura autoizolării până la confirmarea verdictului negativ de infectare, autoritățile au anunțat și deschiderea a două dosare penale.

"De asemenea, în cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane", transmiste grupul interministerial.

În Europa, cea mai afectată țară este Italia unde s-au înregistrat deja 11 decese, iar frica este una ridicată având în vedere numărul mare de cetățeni români prezenți.

"Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.
În legătură cu achiziția de echipamente specifice, în această dimineață au fost depuse la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile"
, transmit autoritățile.