Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Începe vaccinarea cu serul Moderna prin centrele şi echipele mobile

CORONAVIRUS | Începe vaccinarea cu serul Moderna prin centrele şi echipele mobile

Un articol de: Irina Mina - 21 Apr 2021, 08:02
CORONAVIRUS | Începe vaccinarea cu serul Moderna prin centrele şi echipele mobile Sursa Foto/ Hepta/ Zuma Press / Prentice C. James Eveniment

Vaccinarea împotriva noului coronavirus, cu serul Moderna, prin centrele și echipele mobile începe miercuri, pentru început caravanele ajungând în şapte judeţe.

„Pot să vă spun că de mâine (miercuri, n.r.) începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile şi de asemenea prin sprijinul echipelor mobile avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare, sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe şi de asemenea avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate. Pot să vă spun şi care sunt aceste judeţe unde dislocăm centre mobile: Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi Sibiu”, a declarat coordonatorul Campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că în centrele mobile va fi folosit vaccinul de la Moderna.

„Vom distribui pentru moment vaccin de la compania Moderna care este un vaccin, după cum ştim, pe bază de ARN mesager şi ne putem permite din punct de vedere logistic organizarea acestor activităţi de vaccinare, având în vedere stabilitatea la temperatura obişnuită de 2 - 8 grade pentru 30 de zile”, a afirmat medicul.

Valeriu Gheorghiță, despre centrele mobile de vaccinare: „Vorbim în mod deosebit de localități din mediul rural care nu au un medic de familie”

 

Coordonatorul Campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele care vor apela la centrele mobile pentru vaccinare nu vor avea nevoie de programare. Cu toate acestea, va fi nevoie de o estimare a numărului de persoane dornice să se imunizeze pentru o cât mai bună organizare a procesului. Centrele de vaccinare mobilă vor funcționa în special în localități din mediul rural, localități care nu au un medic de familie care să asigure accesul la vaccinare în cabinetul propriu. De asemenea, se are în vedere organizarea unor astfel de centre în zone aglomerate, precum piețele.

„Scopul lor principal este de a facilita accesul celor care nu se pot deplasa pe câțiva zeci de kilometri la un centru de vaccinare. Vorbim în mod deosebit de localități din mediul rural, localități care nu au un medic de familie care să asigure accesul la vaccinare în cabinetul propriu și din acest punct de vedere aceste centre vor vaccina persoanele doritoare din localitatea respectivă, cinci-zece zile cât este nevoie. Vaccinul pe care îl distribuim în momentul de față este vaccinul de la compania Moderna. Dacă EMA va face o recomandare în ceea ce privește reluarea sau începerea vaccinării cu J&J va fi una dintre opțiunile pe care le avem în vedere.

Aceste servicii de vaccinare vor putea deservi atât populația vunerabilă din localitățile care nu au acces la servicii medicale, care nu au un medic de familie. Ne imaginăm și alte situații în care utem folosi centre mobile, în zonele aglomerate, precum piețe, târguri, unde putem să venim cu aceste centre mobile, tocmai acolo unde sunt un număr mai mare de persoane care își doresc să se vaccineze , dar poate nu găsesc timpul necesar. Nu va fi nevoie de programare”, a spus el.

Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea