Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a murit. A fost infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună

CORONAVIRUS | ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a murit. A fost infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună

Un articol de: Andrei Ștefan - 20 Mai 2020, 07:13
CORONAVIRUS | ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a murit. A fost infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună Eveniment

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, după ce a fost confirmat cu noul coronavirus cu o lună în urmă.

Clericul a decedat noaptea trecută, în jurul orei 0.50, la Institutul Matei Balș din București, unde se afla internat, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19 pe 20 aprilie 2020.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook „Trinitas TV”, televiziunea oficială a Patriarhiei Române:

”Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”.

Pe 16 aprilie, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a luat parte la o ceremonie religioasă în aer liber, în urma căreia s-a simțit rău, apoi a ținut slujba de Înviere împreună cu preoți și călugări de la biserica Sfântul Gheorghe, de la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava.

Ierarhul, cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost adus de la Suceava la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din București cu un elicopter, atunci când simptomele de pneumonie severă au debutat.

Pe 3 mai, medicii au anunțat înrăutățirea stării de sănătate a clericului, transferându-l la Secția de Terapie Intensivă, după 2 săptămâni în care a stat într-un salon izolat din afara ATI. ÎPS Pimen a fost intubat la terapie intensivă, starea sa fiind declarată critică, cu ”evoluție imprevizibilă”.

Potrivit directorului Institutului Național „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, până aseară, starea ÎPS Pimen este staționară.

„Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, a declarat acesta la Antena 3.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

Pastorala de Paște a ÎPS Pimen

 

În pastorala de Paște a ÎPS Pimen, acesta sfătuia credincioșii să dea ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, specificând că „întâi firescul și apoi duhovnicescul”.

„Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus.

Remediul pentru situația de față este să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile profilactice, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi „întâi firescul și apoi duhovnicescul”(I Corinteni 15,46), adică să cercetăm cât mai des Sfânta Biserică – locașul de închinare, cerând ajutorul lui Dumnezeu, care din mort poate face viu și din bolnav sănătos. Să cercetăm Biserica nu numai în timpul slujbelor ci și în afara programului lor, în acest fel evitând pentru starea de față, aglomerația”, se arată în pastorala Înalpreasfințitului Pimen.

 

Viața ierarhului Pimen

 

ÎPS Pimen s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile.

A fost, pe rând, frate de mănăstire, monah, profesor, pedagog, stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop.

În data de 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, pri­mind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

Între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucra­rea: „Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în confesiunile sale”.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universita­tea din Köln.

Apoi, de la 1 februarie 1978, a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Pe lângă fructuoasa activitate misionară, pastorală şi administrativă, ÎPS Pimen a publicat diverse studii, mai ales legate de iconogra­fia bisericească.

Citeşte mai multe despre:   Pimen,   IPS Pimen,   coronavirus,   COVID-19