Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV// Ping-pong între instituții privind secretizarea locației din București în care se desfășoară carantina de coronavirus

EXCLUSIV// Ping-pong între instituții privind secretizarea locației din București în care se desfășoară carantina de coronavirus

Un articol de: Sebastian Pricop - 26 Feb 2020, 12:16
Foto: pixabay.com Eveniment

EXCLUSIV ONLINE // În pregătirea măsurilor pentru prevenirea răspândirii epidemiei și în România în condițiile în care virusul ucigaș a depășit granițele Chinei și a pătruns masiv și în Europa, autoritățile române au luat mai multe măsuri pentru a gestiona situația.

Printre acestea se numără și pregătirea unei locații în care vor fi ținuți sub supraveghere suspecții de coronavirus în timpul carantinei. În condițiile în care în București de la începutul lunii februarie au fost plasați în carantină mai multe persoane revenite din China, B1.ro s-a adresat Ministerului Sănătății pentru a explica decizia autorităților de a secretiza această locație.

Această solicitare a fost însă declinată către Departamentul pentru Situația de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, care s-a arătat, la rândul său, lipsit de competență pentru a răspunde privind această chestiune.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră formulată în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, transmisă la data de 11.02.2020 spre competentă soluționare la adresa de e-mail [email protected], înregistrată la Ministerul Sănătății cu nr. 7557/13.02.2002, redirecționată structurii noastre și înregistrată cu nr. 1509505/19.02.2020, vă comunicăm următoarele:

Informațiile solicitate la prima întrebare nu se circumscriu ariei de competență a Departamentului pentru Situații de Urgență și, în opinia noastră, în mod justificat, v-ați adresat Ministerului Sănătății. 

Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operațională cu atribuții de coordonare, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea și coordonarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat și asistență medicală de urgență în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor (UPU/CPU)", se arată în răspunsul oficial.

În schimb, DSU a explicat că toate măsurile luate pentru intervențiile în cazuri de suspiciuni de coronavirus se bazează pe hotărârea de guvern adoptată în 24 februarie pentru creșterea capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu Coronavirus. 

"În situația actuală, în ceea ce privește măsurile necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, vă aducem la cunoștință că – în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, dar și în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 758/24 iunie 2009 pentru punerea în aplicare a Regulamentului sanitar internațional 2005, adoptat de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – la data de 24 februarie 2020, în urma ședinței grupului de suport tehnico-științific, care funcționează ca organism de suport al Comitetului Național pentru Situații de urgență, s-a adoptat Hotărârea de Guvern privind măsurile necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu Coronavirus. 

Prin această hotărâre, în temeiul H.G. 758/2009, care reglementează modalitatea de instituire a carantinei, respectiv a izolării la domiciliu, se hotărăsc: „instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, Regiunea Lombardia și Veneto, din cele 11 comune (...)”, „instituirea izolării la domiciliu pentru persoanele care sosesc în România din zonele în care s-a constituit carantina”. Mai multe informații găsiți și pe site-ul instituției noastre, dar și pe ale celorlalte instituții implicate: www.dsu.mai.gov.rohttps://www.mai.gov.ro/utile/http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/", arată DSU.

În acest context, vă reamintim, că până în acest moment, niciun caz de infecție cu coronavirus nu a fost constantat însă în românia, dar mai multe persoane sunt monitorizate pentru a fi sigură că acestea nu au contract virus. Astfel, Grupul interministerial de Comunicare strategică a transmis că, pe 26 februarie la ora 10, 26 de persoane se află în carantină în timp ce alte 2.077 sunt monitorizate din autoizolare la domiciliu.
 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   DSU