Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Ludovic Orban: În cursul acestei săptămâni voi avea întâlniri cu reprezentanții HoReCa. Aștept o evaluare pentru redeschiderea restaurantelor (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: În cursul acestei săptămâni voi avea întâlniri cu reprezentanții HoReCa. Aștept o evaluare pentru redeschiderea restaurantelor (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 24 Aug 2020, 12:51
CORONAVIRUS | Ludovic Orban: În cursul acestei săptămâni voi avea întâlniri cu reprezentanții HoReCa. Aștept o evaluare pentru redeschiderea restaurantelor (VIDEO) Foto: gov.ro Eveniment

Premierul României Ludovic Orban a declarat, luni, că în cursul acestei săptămâni va avea întâlniri cu reprezentanții HoReCa și se va lua o decizie în ceea ce privește redeschiderea restaurantelor în condiții de siguanță în  contextul pandemiei de coronavirus.

 

Ludovic Orban: Aștept o evaluare pentru redeschiderea restaurantelor

 

Primul ministru a afirmat că a solicitat grupului de suport tehnico-științific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise la restaurante și așteaptă o evaluare în funcție de care se va lua decizia.

”Am solicitat grupului de suport tehnico-științific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise la restaurante. Aștept o evaluare și în funcție de aceasta vom lua decizia (...) În cursul acestei săptămâni vom lua decizia în ceea ce privește redeschiderea restaurantelor”, a spus Orban.

El a mai menționat că în cursul acestei săptămâni va avea întâlniri cu reprezentanții HoReCa.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

 

Proiect de lege: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă se introduc panouri separatoare între mese

 

Un proiect legislativ prevede posibilitatea ca restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, să poată fi deschise în stare de alertă dacă asigură respectarea unor măsuri de protecție. Printre acestea se numără introducerea de panouri separatoare între mese. De asemenea trebuie respectată distanța de 2 metri între mese și un număr maxim de patru persoane la o masă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ inițiat în Parlament.

Proiectul legislativ inițiat de PMP prevede că interdicția ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.

Experții din domeniul sănătății precizează că deschiderea restaurantelor și a localurilor în interior poate fi posibilă dacă se respectă regulile de protecție valabile pentru spațiile închise. În ceea ce privește introducerea unor panouri separatoare între mese, această măsură se poate dovedi utilă având în vedere că virusul se transmite în primul rând prin contactul secrețiilor respiratorii, așa cum a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.RO.

“Discuția cu deschiderea restaurantelor nu este de acum. Se vorbește de ceva vreme despre asta și cu siguranță că pot fi deschise în măsura în care respectăm aceleași reguli pentru spațiile închise. Măsura de a folosi panouri care să departă mesele este o măsură bună care vine, de fapt, în plus. Vine să ajute în mod real pentru că transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii. În afară de distanțare care trebuie să existe oricum între mese, cu siguranță că și introducerea panourilor este importantă. Totodată, trebuie aerisite foarte des încăperile”, precizează medicul Adrian Marinescu.

 

Proteste pentru redeschiderea restaurantelor

 

Reamintim că angajaţii din HoReCa au protestat în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează. Ei solicită în continuare redeschiderea restaurantelor şi au mai găsit şi alte cereri pentru Guvern.

"Solicitările noastre pentru Guvern sunt redeschiderea interioara de restaurante cu un anumit protocol sanitar. Cerem Guvernului ca mânușile să nu fie purtate în mod obligatoriu. (...) Guvernul să facă o campanie de informare prin care oamenii sa inteleaga ca își pot desfășura activitatea și viata socială fara nicio problemă, atata timp cat respecta reg ulilecare sunt impotriva raspandirii Covid", a spus Daniel Mischie, președintele HORA.

 

Citeşte mai multe despre:   redeschidere restaurante,   coronavirus,   Ludovic Orban