Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin

Un articol de: Elena Stanciu - 17 Sep 2020, 08:34
CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

România ar putea să beneficieze de un vaccin împotriva noului coronavirus în primul trimestru al anului viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat inclusiv că vaccinul ar putea fi produs în țara noastră. Până atunci însă, românii trebuie să respecte regulile de protecție sanitară și distanțare stabilite de autorități, a atras atenția ministrul.

 

Nelu Tătaru anunță că România ar putea beneficia de un vaccin anti-COVID-19 în prima parte a anului 2021

 

Tătaru a explicat că imunizarea în fața SARS-CoV-2 poate fi obținută prin vaccinare sau trecând prin boală, prima variantă fiind cea de preferat. Astfel, până în momentul în care va fi disponibil un vaccin anti-COVID-19, este important ca cetățenii să se protejeze de infecție ținând cont de reguli.

”Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractarea cu 6 firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară. (...) Această pandemie poate fi trecută doar cu respectarea unor reguli. Nu putem  să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau având un vaccin. Nu ştiu dacă ne permitem să trecem prin boală, în acest moment, forţat. Atunci vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca până acum să gestionăm destul de bine această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

În ceea ce privește studiul de prevalență menit să arate ce procent din populație a trecut deja prin boală, ministrul a precizat că acesta continuă ”într-un ritm mai scăzut”.

”Procentul era de 3,86 era la ultimele studii şi ultimele calcule făcute, după primele 12.900 de probe de ser prelevate”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Comisia Europeană a purtat discuții cu șase companii farmaceutice în vederea achiziționării unui vaccin anti-coronavirus pentru cetățenii europeni

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Comisia Europeană a încheiat discuții preliminare cu șase companii farmaceutice mondiale în vederea achiziționării unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus destinat cetățenilor din statele membre UE.

Este vorba despre Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august, Moderna la 24 august și, cel mai recent, BioNTech-Pfizer. De asemenea, a fost semnat un prim contract cu AstraZeneca, contract care a intrat în vigoare pe 27 august.

 

Incident în Marea Britanie în timpul studiului clinic făcut de compania AstraZeneca

 

AstraZeneca a oprit temporar, în urmă cu o săptămână, studiile clinice finale efectuate în Marea Britanie pentru vaccinul anti-coronavirus pe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford. Asta după ce unul dintre participanții la studiu a prezentat o reacție adversă. Totul, în contextul în care vaccinul dezvoltat de cele două entități este considerat drept unul dintre cele mai promițătoare din cele aproape 180 raportate de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales că depăşise fazele 1 şi 2 de testare. Îmbolnăvirea a fost raportată la un pacient din Marea Britanie și a fost caracterizata drept o "reacție adversă serioasă", însă, potrivit specialiştilor, este vorba despre o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin. Câteva zile mai târziu însă, reprezentanții AstraZeneca au anunțat că au reluat testele pentru vaccinul împotriva noului coronavirus.

Între timp, incidentul din Marea Britanie a provocat îngrijorări în rândul participanților la alte studii clinice pentru dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus. S-a întâmplat în Spania, unde mai mulți voluntari au decis să se retragă din studiul făcut de compania Johnson & Johnson, de teama apariției unor reacții adverse. Alberto Borobia, investigatorul şef al programului din Spania, a anunțat însă că studiul va merge mai departe pentru că există, în continuare, suficienți participanți.

Citeşte mai multe despre:   Nelu Tataru,   coronavirus,   COVID-19