Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | OMS recunoaşte apariția unor ”dovezi emergente” despre răspândirea virusului prin aer

CORONAVIRUS | OMS recunoaşte apariția unor ”dovezi emergente” despre răspândirea virusului prin aer

Un articol de: Ramona Zaharia - 08 Iul 2020, 00:07
CORONAVIRUS | OMS recunoaşte apariția unor ”dovezi emergente” despre răspândirea virusului prin aer Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero Eveniment

Organizația Mondială a Sănătății (OMS, n.r.) a recunoscut marți „probe emergente” ale răspândirii aeriene a noului coronavirus, după ce un grup de oameni de știință a cerut organismului global să își actualizeze ghidul cu privire la modul în care boala respiratorie se transmite între oameni.

”Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de COVID-19.

 

SARS-CoV-2 se poate transmite pe calea aerului şi prin aerosoli

 

Organizația Mondială a Sănătății a spus anterior că virusul care provoacă boala respiratorie COVID-19 se răspândește în principal prin picături mici expulzate din nas și din gura unei persoane infectate care ajung ulterior foarte repede la sol.

Însă, într-o scrisoare deschisă către agenția care are sediul în Geneva, publicată luni în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de oameni de știință din 32 de țări au prezentat dovezi care ar arăta că acele particule virale ce plutesc prin aer pot să le infecteze pe persoanele care le inhalează.

Deoarece acele particule mai mici expirate pot rămâne în aer, oamenii de știință din grup au solicitat OMS să-și actualizeze îndrumările.

„Am dorit ca ei să recunoască dovezile”, a spus Jose Jimenez, un chimist de la Universitatea din Colorado care a semnat lucrarea.

„Cu siguranță acesta nu este un atac asupra OMS. Este o dezbatere științifică, dar am considerat că trebuie să facem public, deoarece refuzau să audă dovezile după multe conversații cu aceasta ”, a spus el într-un interviu telefonic.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Vorbind marţi la această conferinţă de presă organizată la Geneva, Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul infecţiilor, a spus că există dovezi emergente despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, dar că această concluzie nu este însă una definitivă.

”Posibilitatea transmiterii prin aer a virusului în spaţiile publice, în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise, nu poate fi exclusă", a precizat ea, scrie Reuters.

”Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a adăugat aceeaşi specialistă.

Orice modificare din evaluarea pe care OMS o face în privinţa riscului de transmitere a virusului ar putea afecta actuala recomandare de păstrare a unei distanţe de un metru între oameni. Guvernele lumii, care se bazează pe OMS pentru a-şi construi politicile de recomandări naţionale, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile de sănătate publică implementate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Van Kerkhove a declarat că OMS va publica o scurtă informație științifică care rezumă starea de cunoaștere a modurilor de transmitere a virusului în zilele următoare.

„Un pachet cuprinzător de intervenții este necesar pentru a putea opri transmiterea”, a spus ea.

„Aceasta include nu numai distanțarea fizică, ci include utilizarea măștilor, după caz, în anumite situații, în special în cazul în care nu puteți face distanțarea fizică și în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, a adăugat ea.

 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   Covid-19,   OMS