Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Românii și-au făcut stoc de medicamente acasă, de teama COVID-19. Colegiului Farmaciștilor recomandă limitarea achiziționărilor / Câte cutii de Paracetamol se pot produce pe lună în ţara noastră

Românii și-au făcut stoc de medicamente acasă, de teama COVID-19. Colegiului Farmaciștilor recomandă limitarea achiziționărilor / Câte cutii de Paracetamol se pot produce pe lună în ţara noastră

Un articol de: Traian Avarvarei - 02 Apr 2020, 15:27
Românii și-au făcut stoc de medicamente acasă, de teama COVID-19. Colegiului Farmaciștilor recomandă limitarea achiziționărilor / Câte cutii de Paracetamol se pot produce pe lună în ţara noastră Eveniment

Panica instalată pe fondul pandemiei de coronavirus i-a făcut pe români să golească, nu doar magazinele alimentare, și și rafturile de medicamente de la farmacii. De teama de a nu fi infectat cu COVID-19 și de a nu se mai găsi tratament, oamenii și-au făcut stocuri de paracetamol și ibuprofen.

Românii și-au făcut stoc de medicamente

Astfel, în plină pandemide de coronavirus, producătorii de medicamente fac apel la populație să renunţe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, și dau asigurări că au capacitatea de a fabrica sau importa suficiente cantităţi pentru tratarea pacienților cu simptome de COVID-19, dar atrag atenția că ‘nu putem face faţă solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii’ de persoană.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 fabrici din țară, transmite că are o capacitate anuală de producție combinată de peste 10 miliarde de unități terapeutice, în practic toate formele obișnuite de prezentare: lichide orale, sterile și nesterile, perfuzii, subiecte, și multe altele.

Procătorii de medicamente spun că pot acoperi nevoile naționale

„Doar în anul 2019, fabricile românești au produs și au pus în circulație o sumă de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”,  a spus dr. Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER, citat în comunicat.

Pentru a da un alt exemplu, tot în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat aproximativ 10 milioane de cutii de paracetamol, însemnând 200 de milioane de tablete, și un milion de cutii de ibuprofen, echivalentul a 10 milioane de tablete.

Acestea sunt, de altfel, principalele două medicamente utilizate în tratamentul simptomatic cauzat de COVID-19.

Aceste volume pot fi dublate la cererea autorităților, spune medicul Dragoș Damian.

Totodată, acestq afirmă că capacitățile de producție pot crește cu aproximativ 10% dacă faza de serializare este suspendată temporar.

PRIMER – Pot fi produse până la 1,5 milioane de cutii de paracetamol pe lună

„Companiile membre PRIMER pot produce până la 1,5 milioane de cutii de paracetamol pe lună, dacă își extind capacitățile de producție”, a spus dr. Dragos Damian, director executiv PRIMER.

În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor de export să se concentreze pe livrarea de medicamente către români.

"În acest context, cer populației să renunțe la obiceiul de a păstra medicamente, oricare ar fi acestea, deoarece o cutie suplimentară, care nu poate fi niciodată folosită, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri.", adaugă Damian.

PRIMER sprijină eforturile Colegiului Farmaciștilor de a recomanda achiziționarea unui număr mic de cutii de medicamente, terapie de până la o lună pentru pacienții cronici sau de la una până la două cutii pentru boli acute, răceli și gripă.

„În acest fel, medicamentele vor ajunge la mai mulți pacienți care au nevoie de ele, fără riscul întreruperii tratamentului”

În final, medicul Dragoș Damian spune că a pus PRIMER la dispoziția autorităților pentru fabricarea de medicamente, dar nu a fost contactat de nimeni.

 

Coronavirus în România. Situația pe județe

 

De asemenea, amintim că România a trecut, luni, în Scenariul 4. La nivelul țării, sunt 2.738 cetățeni infectați cu virusul COVID-19, cu 278 cazuri noi față de raportarea făcută miercuri.

Totodată, 94 de persoane infectate cu COVID-19 au murit. (Detalii AICI)

La nivelul țării, 267 de persoane au fost declarate vindecate, iar 78 dintre pacienți sunt internați la ATI.

Județul Suceava este cel mai afectat de coronavirus, cu 701 cazuri de infectare înregistrate. Urmează Municipiul București, cu 505 cazuri de infectare cu noul coronavirus.

La polul opus, județele cu cele mai puține cazuri confirmate sunt Alba (9), Vaslui (9), Olt (8), Gorj (7), Vâlcea (7), Sălaj (6), Tulcea (6), Harghita (0).

VEZI AICI DISTRIBUTIA INTEGRALĂ PE JUDEȚE A CAZURILOR


 

Citeşte mai multe despre:   medicamente,   criza de medicamente,   coronavirus,   coronavirus decese,   COVID-19,   Paracetamol,   ibuprofen