Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pericolul coronavirusului se apropie de România: Cât de pregătite sunt autoritățile / Măsuri pentru a preveni infectarea

Pericolul coronavirusului se apropie de România: Cât de pregătite sunt autoritățile / Măsuri pentru a preveni infectarea

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 24 Feb 2020, 11:32
Pericolul coronavirusului se apropie de România: Cât de pregătite sunt autoritățile / Măsuri pentru a preveni infectarea Foto: Hepta - Zuma Press / Cheng Min Eveniment

UPDATE: Cei doi români întorși din China, care au fost izolați 14 zile, sunt sănătoși. (Detalii AICI)

UPDATE: O femeie din Italia și bebelușul ei de șapte luni au ajuns la Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Alba Iulia cu suspiciune de coronavirus. Deja au fost prelevate probe de la cei doi, acestea fiind duse la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, dar și la Timișoara. (Detalii AICI)

UPDATE: Preţul gramului de aur a ajuns la 240.4 de lei, în contextul extinderii coronavirusului, se arată în datele Băncii Naţionale a României (BNR) de luni. (Detalii AICI)

UPDATE: Comisia Europeană a anunțat, luni, un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro pentru a stimula pregătirea, prevenția și izolarea coronavirusului la nivel mondial. (Detalii AICI)

UPDATE: Preţul unei măşti chirurgicale aflate deja pe stoc a ajuns în farmacii la 1 leu (în unele cazuri la 1.5 lei), iar reaprovizionarea se face foarte greu din cauza speculei și a lipsei de măști de import, furnizorii oferindu-le acum și la preţuri de 3,5 lei sau chiar mai mult. (Detalii AICI)

UPDATE: Cursurile Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au fost suspendate pentru o perioadă de 14 zile, dat fiind că acolo învață mulți studenți italieni. (Detalii AICI)

UPDATE: După ce o femeie din Buzău a alertat autoritățile că a intrat în contact cu o persoană care ulterior a fost diagnosticată cu coronavirus în Italia, poliția deschide o anchetă pentru a găsi ceilalți pasageri. Femeia nu fusese informată în momentul în care a plecat înspre România că persoana de care avea grijă a fost diagnosticată cu virusul Covid-19. După ce a fost sunată din Italia aceasta a apelat la autorități și a fost pusă în carantină. (Detalii AICI)

Pericolul coronavirusului se apropie tot mai mult de țara noastră. Mii de români sunt așteptați să se întoarcă din Italia, țara în care virusul ucigaș a făcut deja ravagii. Pasagerii care sosesc pe Aeroportul Henri Coandă din zonele afectate de coronavirus intră în ţară pe un culoar special, sunt preluaţi de personalul medical și trebuie să completeze un chestionar. Mai întâi, pasagerilor li se cer datele personale, numărul de telefon şi o adresă de e-mail la care pot fi găsiţi pe perioada şederii în România, iar apoi ei trebuie să răspundă la câteva întrebări. 

Călătorii sunt întrebaţi dacă au locuit într-o zonă unde erau persoane infectate cu coronavirus şi dacă au intrat în contact direct cu astfel de persoane în ultimele 15 zile. Totodată, pasagerii trebuie să scrie dacă au fost spitalizaţi în ultimele trei săptămâni şi să specifice dacă au avut simptome, precum febră, tuse şi dureri de cap.

Totul deși autoritățile au susținut că aceștia trebuie și să stea obligatoriu 14 zile în carantină. Nu doar că această carantină nu există, dar cadrele medicale din aeroport sunt insuficiente, iar polițiștii de frontieră sunt depășiți de situație. Carantina strictă despre care vorbesc autoritățile e doar o minciună sfruntată, insistă românii reveniți din Italia. 

„Am fost în primul avion care a aterizat la București, direct din patria coronavirusului italian (provincia Lombardia) Adică zborul de Bergamo care a aterizat undeva la ora 15. Anunțurile lui Arafat, Streinu Cercel și alții vorbeau încă de dimineață despre o carantină strictă, culoare separate, asistență medicală și alte măsuri luate pentru toți cei ce vor veni din Italia... Povești și minciuni! În afară de polițiștii de Frontieră, depășiți oricum de situație, nu ne-a întâmpinat nimeni. Ne-au înghesuit ca pe vite într-un holișor, unde am completat niște formulare. Fiecare cum a vrut și cum a știut. Apoi le-am predat acelorași polițiști. Nimeni nu ne-a spus nimic de vreo carantină, de obligații sau masuri de prevenție!", a scris jurnalistul Dan Bucura, pe pagina sa de Facebook.

Jurnalistul spune că formularul a fost completat de fiecare cum a dorit, că nu i-a întrebat nimeni nimic și că a aflat cu surprindere când a ajuns acasă că doctorii Arafat și Streinu Cercel au anunțat că aceștia sunt în carantină la domiciliu, fără ca cineva de la aeroport să le spună așa ceva.

De altfel, cei 139 de pasageri care au ajuns din Italia, duminică noaptea, pe Aeroportul din Craiova, au fost lăsați să plece acasă, după ce au fost examinaţi de medici. (Detalii AICI)

„Pot să fie infectaţi, există şi această variantă, dar e destul de mică probabilitatea. De asemenea, nu poate să ştie nimeni dacă în ultimele 14 zile au venit sau nu în contact cu un caz de infecţie cu coronavirus. Rămâne să-i supraveghm, să se autodeclare la apariţia imptomatologiei. Contactul, pentru cei care sunt în jurul lor, este periculos dacă persoana în cauză are simptomatologie sau dacă este în ultimele zile ale perioadei de incubaţie. Lucru care iarăşi nu se ştie cu certitudine, ştim cu toţii că este un virus nou despre care nu ştim chiar foarte multe lucruri.(...)Toţi au declarat că nu vin din zone aflate în carantină. Îi credem pe cuvânt, ce să facem, nu avem altă variantă, păreau oameni serioşi, care se tem oarecum şi care conştientizează că este un pericol”, a declarat Liliana Nica, medic epidemiolog DSP. 

În Buzău, femeia revenită din Italia care a anunțat autoritățile că intrat în contact cu o persoană suspectă de coronavirus, se află în carantină la centrul Arbănași, situat la 35 km distanță de oraș. Ea este păzită de doi jandarmi, i s-a asigurat hrană și este monitorizată de o asistentă de la DSP. (Detalii AICI)

La Galați, doi bărbaţi şi o femeie, sosiţi duminică din Italia, după ce au călătorit într-un microbuz cu o femeie care ar fi intrat în contact cu o persoană suspectă de coronavirus, au fost plasaţi în carantină.

Un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Dudu, consideră că „nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii„ şi „când va ajunge la noi virusul, o să fie vai de noi”: „Nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii şi o spun cu toată responsabilitatea. Când va ajunge şi la noi virusul, o să fie vai de noi...Fiecare va trebui să se descurce pe cont propriu pentru că, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, în martie vom achiziţiona primele materiale de protecţie şi luptă cu virusul. Oricum să nu ne panicăm 'avem locuri suficiente pentru carantină' şi acum văd că au dreptate...Câţi oameni fără casă să fie afectaţi???? Este trist şi îngrijorător ce se întamplă şi aş vrea să aud că se organizează o celulă de criză şi se iau nişte măsuri imediate pentru a încerca să limităm proporţiile unui dezastru iminent. Până atunci să mergem să ne rugăm ca doctorii ăia pe care îi hulim şi acuzăm public de câte ori avem ocazia să aibă curajul să ne trateze în condiţiile unei lipse totale de mijloace de protecţie. Sper ca domnul ministru să includă prin OUG şi coronavirusul pe lista programelor naţionale că poate spitalele private sunt mai bine organizate şi dotate. Cum Dumnezeu e mare să sperăm că va fi bine”. (Detalii AICI)

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat că În România nu mai sunt măști și costume de protecție: „Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine... un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”. (Detalii AICI)

Raed Arafat a declarat că nu există un vaccin specific pentru coronavirus, iar tratamentul este unul simptomatic. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că acest tip de virus poate suferi mutații. (Detalii AICI)

La rândul său, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja: să respectăm reguli de igienă personală, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil.

Măsuri pentru a preveni infectarea cu coronavirus:
– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun 
– Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală
– Acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau tușiți
– Evitați contactul cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută
– Mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți la respirație
– Evitați să călătoriți 
– Gătiți bine carnea și ouăle

Citeşte mai multe despre:   Aeroportul Henri Coanda,   Stiri Buzau,   Galati,   Craiova