Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Studiu: Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită împotriva virusului

CORONAVIRUS | Studiu: Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită împotriva virusului

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 10 Feb 2021, 21:21
CORONAVIRUS | Studiu: Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită împotriva virusului foto: Pixabay Eveniment

Potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane, purtarea a două măşti suprapuse sau a unei măşti chirurgicale strânse oferă o protecţie sporită împotriva răspândirii în aer a coronavirusului.

Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită împotriva coronavirusului

 

Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) amintește, în acest studiu,  că masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate şi reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate, scrie AFP, citat de News.ro.

Pe de altă parte, măştile din pânză şi măştile chirurgicale sunt mai slabe decât măştile KN95 (sau FFP2), ceea ce creşte riscul ca aerul să pătrundă prin lateral. 

În ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru reducerea scurgerilor cu o mască de ţesătură suprapusă unei măşti chirurgicale, apoi cu o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.

Astfel a descoperit că, în timp ce masca chirurgicală fără legătură şi masca din ţesătură nu blochează decât 42% şi 44,3%, respectiv aerosoli dispersaţi de o tuse, combinaţia celor două reprezintă 92,5% protecţie.

Un alt experiment a arâtat că expunerea la o persoană infectată fără mască a fost redusă cu 83% cu o mască dublă şi cu 64,5% cu o mască legată la faţă sau din plastic sau cu un încălzitor de gât din nailon purtat peste o mască chirurgicală.               

„Asta înseamnă că aceste măşti funcţionează şi că funcţionează mai bine când sunt ajustate şi purtate corect”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea CDC, în timpul unei conferinţe de presă.

În contextul în care noi variante mai contagioase de coronavirus se răspândesc în Statele Unite, aceste experimente susţin studii anterioare privind necesitatea de a purta măşti de calitate mai bună, respectând standarde mai stricte sau măşti suprapuse.       Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă

China a vândut, anul trecut, 220 de miliarde de măşti în valoare de 53 de miliarde de dolari

 

Amintim că, în pandemie, China s-a îmbogățit. Țara din care a pornit virusul ucigaș a înregistrat exporturi record de echipamente de protecţie medicală în anul 2020. Peste 200 de miliarde de măşti au plecat din China către destinaţii din toată lumea. La acestea se adaugă alte câteva miliarde de costume de protecţie şi de teste.

Aproximativ 220 de miliarde de măști chirurgicale, atatea a exportat China în 2020 ca urmare a cererii foarte ridicate. Suficient ca fiecare locuitor al planetei să aiba 40 de măști. Iar potrivit estimărilor autorităților chineze, doar măștile s-ar ridica la o valoarea de peste 52 de miliarde de dolari. În totalul autorităților chineze au fost, însă, incluse și măștile donate.

La numărul mare de măști se mai adaugă și 2,3 miliarde de costume de protecție, precum și un miliard de truse de testare a coronavirusului.

Citeşte mai multe despre:   masca de protectie,   coronavirus