Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer și CureVac

CORONAVIRUS | UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer și CureVac

Un articol de: Irina Mina - 20 Noi 2020, 11:20
CORONAVIRUS | UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer și CureVac Foto: pixabay.com Eveniment

Uniunea Europeană (UE) ar putea plăti mai mult de 10 miliarde de dolari pentru a-şi asigura sute de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech și CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții.

UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer și CureVac, împotriva SARS-CoV-2

Blocul a acceptat să plătească 15,50 euro (18,34 dolari) pe doză pentru candidatul la vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech, potrivit oficialului.

Acest lucru ar însemna un preț global de până la 3,1 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari) pentru 200 de milioane de doze, crescând la 4,65 miliarde de euro dacă se achiziționează încă 100 de milioane de doze opționale în cadrul tranzacției, a spus oficialul.

Informațiile privind prețurile, nedivulgate anterior, confirmă faptul că UE plătește mai puțin pe doză decât Statele Unite pentru furnizarea inițială a acelui vaccin, așa cum a raportat Reuters săptămâna trecută.

Sursa a mai spus că acordul convenit include şi o asigurare că ţările UE vor primi despăgubiri dacă producătorul farmaceutic american va direcţiona dozele de vaccin către SUA.

Blocul a încheiat acordul cu CureVac săptămâna aceasta pentru a asigura furnizarea a până la 405 milioane de doze, dintre care 180 de milioane sunt opționale.

Oficialul a declarat că CureVac s-a angajat să înceapă livrările până la sfârșitul lunii martie. Nu este clar dacă 180 de milioane de doze suplimentare ar costa 10 sau 12 euro fiecare. Cu toate acestea, sub prețul de 10 euro, blocul ar plăti 4,05 miliarde de euro pentru 405 milioane de doze.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, organul executiv al blocului, a refuzat să comenteze termenii și prețurile contractelor de vaccin, deoarece acestea sunt confidențiale.

BioNTech și CureVac din Germania au refuzat să comenteze.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Pfizer a spus că BioNTech utilizează o formulă de stabilire a prețurilor bazată pe volum și date de livrare și că acordul UE a reprezentat cea mai mare comandă inițială a candidatului său de vaccin până în prezent.

 „Nu dezvăluim alte detalii despre acest acord”, a adăugat acesta.

Compania americană Pfizer Inc. a anunţat miercuri că rezultatele finale ale testelor clinice de fază a treia pentru vaccinul său împotriva COVID-19, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, relevă o eficacitate de 95%, adăugând că ar putea să înceapă distribuţia vaccinului înainte de Crăciun dacă vor primi autorizaţiile necesare în regim de urgenţă.

În iulie, guvernul SUA a convenit cu Pfizer să plătească 19,5 dolari pe doză pentru 100 de milioane, cu opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în condiții care urmează să fie negociate separat.

Prețul mai mic reflectă parțial sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană BioNTech pentru dezvoltarea medicamentului, a declarat săptămâna trecută un al doilea oficial al UE pentru Reuters.

Atât candidații Pfizer-BioNTech, cât și CureVac se bazează pe noua tehnologie ARN messenger (ARNm) și sunt concepute pentru a fi administrate în două doze.

Pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, UE a efectuat un avans nerambursabil. Suma nu a fost dezvăluită, însă oficialul a declarat că blocul a plătit companiilor 700 de milioane de euro.

Preţul convenit de 15,50 euro pentru o doză va fi plătit doar de acele guverne europene care doresc să cumpere vaccinul şi doar dacă acesta va fi aprobat de organismele europene de reglementare.

Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech

Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea „acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuții zilnice” cu omologul său american, FDA, pentru a „sincroniza evaluările vaccinurilor” anti-Covid, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

AstraZeneca rămâne în urma competitorilor în cursa pentru descoperirea unui vaccin COVID-19

Astrazeneca anunță că abia în luna decembrie rezultatele studiilor vor arată că propriul vaccin COVID-19 este eficient.

Datele, raportate parțial luna trecută, dar publicate integral în jurnalul medical The Lancet joi, sugerează că persoanele în vârstă de peste 70 de ani, care prezintă un risc mai mare de boli grave și deces din cauza COVID-19, ar putea avea o imunitate robustă.

„Răspunsurile robuste la anticorpi și celule T observate la persoanele în vârstă din studiul nostru sunt încurajatoare”, a spus Maheshi Ramasamy, consultant și investigator co-conducător la Oxford Vaccine Group.

 

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-Covid,   Uniunea Europeana