Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Covasna: Arheologii vor relua săpăturile la cetatea dacică descoperită în Valea Zânelor

Covasna: Arheologii vor relua săpăturile la cetatea dacică descoperită în Valea Zânelor

Un articol de: - 25 Iul 2016, 17:05
Covasna: Arheologii vor relua săpăturile la cetatea dacică descoperită în Valea Zânelor Foto: turism4you.ro Eveniment

O echipă de arheologi de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj va relua săpăturile la cetatea dacică din Valea Zânelor-Covasna pentru a scoate la lumină a unui templu descoperit la cetatea dacică din Valea Zânelor-Covasna, informează Agerpres.

Dr. Viorica Crișan, coordonatoarea echipei, a declarat că zidurile cetății au ieșit la iveală întâmplător în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii și a culcat pădurea la pământ.

"Am spus mereu că dacii de aici ne-au chemat, pentru că nu pot spune altfel. În anul în care a căzut pădurea, printre rădăcinile arborilor doborâți de furtună au ieșit la iveală vase, ziduri, părți de obiecte (...) În campania aceasta va trebui să scăpăm de un maldăr mare de pământ, pentru că în cercetările din anii trecuți, respectiv 2013-2015, în zona în care am început săpăturile, în zona bastionului, au ieșit urmele unui templu dac. Am dezvelit doar o parte, pe trei șiruri de stâlpi care au fost montați în stâncă (...) Deocamdată avem șapte stâlpi, dar eu cred că merg spre 15, poate 17 stâlpi, deci trebuie să decopertăm o zonă destul de mare care este acoperită cu pământul aruncat din zona în care am descoperit templul", a explicat dr. Viorica Crișan.

Aceasta a mai precizat că templul se aseamănă cu unul dintre cele existente la Sarmizegetusa Regia și este o raritate pentru cetățile din afara Munților Orăștiei.

Foarte probabil, dacii au folosit templul pentru a aduce ofrande zeilor, în interiorul acestuia fiind găsite foarte multe oase de animale și vase, în special cești de opaiț, dar și mărgele și alte piese de podoabă, fabricate din chihlimbar și sticlă, fibule, pandantive, catarame, vârfuri de săgeți, pinteni, etc.

Potrivit arheologilor, cetatea a fost ridicată în urmă cu aproape 2.000 de ani, fiind una dintre cele mai mari cetăți dacice din afara Munților Orăștiei.  

Conform unei legende locale, cetatea de la Covasna ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal.

De asemenea, potrivit unei alte povești din zonă,  aici ar fi ascunsă o importantă comoară, informație care nu au fost confirmată până acum de specialiști.

Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani