Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment COVID-19: Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite și online

COVID-19: Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite și online

Un articol de: George Lupu - 06 Apr 2020, 19:02
COVID-19: Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite și online Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Românii care nu au respectat prevederile Ordonanțelor Militare și au fost sancționați contravențional au posibilitatea începând de luni, să plătească amenzile și online, prin platforma Ghiseul.ro, anunță Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

Acest anunț vine în contextul în care o nouă OUG,  publicată marți, 31 martie, în Monitorul Oficial, mărește considerabil cuantumul sancțiunilor contravenționale în contextul stării de urgență pentru românii care nu respectă regulile privind autoizolarea sau carantinarea.

 

 

Amenzi mult mai mari pentru cei care încalcă sancțiunile

 

Astfel, cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Sancțiunea contravențională minimă este de 2.000 lei și cea maximuă 20.000 lei pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare maximul amenzii a fost stabilit la 70.00 de lei, iar mimimul la 10.000 de lei.

În ciuda majorării cuantumui amenzilor, românii continuă să nu respecte restricțiile și regulile impuse de autorități, așa cum arată datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Astfel, doar în ultimele 24 de ore au fost date amenzi în valoare de peste 21 de milioane de lei.

De asemenea nu mai puțin de 9.449 de persoane nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că de duminică până luni cele 9.449 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei au fost amendate contravenţional,  valoarea totală a  sancțiunilor ajungând la 21.730.979 de lei.

 

Sancțiuni complementare

 

Mai mult, se aplică sancțiuni complementare celor care nu respectă ordinele militare pe timpul stării de urgență decretate din cauza răspândirii coronaviruslui, după cum a anunțat  Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Trebuie amintit faptul că pe lângă amenzi, ultimele restricții impuse de Guvernul României prevăd și alte sancțiuni complementare. Dacă regulile stabilite prin ordonanță militară sunt încălcate, se poate ajunge la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție.  De asemenea, se poate interzice accesul la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate. Alte sancțiuni complementare impuse de autorități sunt  suspendarea temporară a activității sau suspendarea desfășurării unor lucrări în domeniul construcțiilor cum ar fi demolările sau amenajările.

Ultimul bilanț dat publicității de către Grupul de Comunicare Strategică indică faptul că până luni, în România, numărul cazurilor de îmbolnăviri a ajuns la  4.057 de infectări, din care peste 170 erau cazuri la Terapie Intensivă. În schimb, 406 oameni s-au vindecat și au fost externați. De la ultima comunicare a autorităților au fost confirmate  193 de îmbolnăviri de cazuri noi de îmbolnăviri.

Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Suceava (1.228), București (566), Timiș (181), Neamț (160) și Arad (157), iar cele mai puține în Harghita (3), Tulcea (6), Gorj (8) și Vâlcea (8). În ceea ce privește testarea, au fost efectuate până acum 40.987 de teste.

Un număr de 23.849 de persoane erau în carantină și 106.463 în izolare la domiciliu.

315 dosare penale au fost deschise pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor și au fost date amenzi în valoare totală de peste 21 de milioane de lei.

 

Citeşte mai multe despre:   Covid-19,   Romania