Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment COVID-19. Cum și-au schimbat românii mobilitatea de la instalarea pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport Google, activitățile de recreere-socializare au scăzut cu 80%

COVID-19. Cum și-au schimbat românii mobilitatea de la instalarea pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport Google, activitățile de recreere-socializare au scăzut cu 80%

Un articol de: Traian Avarvarei - 03 Apr 2020, 12:50
COVID-19. Cum și-au schimbat românii mobilitatea de la instalarea pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport Google, activitățile de recreere-socializare au scăzut cu 80% Foto: pixabay.com Eveniment

Pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de autorități au schimbat obiceiurile oamenilor. Într-un raport Google cu privire la mobilitatea cetățenilor se arată că, de la începutul crizei provocate de COVID-19, activitatea zilnică a fiecăruia dintre noi este total diferită de cea de la începutul anului.

 

Cum si-au schimbat romanii mobilitatea, după restricțiile impuse de la instalarea crizei de COVID-19

 

Cu privire la România, raportul Google arată că activitățile de recreere, cum ar fi o plimbare în parc sau luatul cinei la un restaurant, au scăzut cu până la 80 de procente.

Concret, tendințele de mobilitate în locuri precum restaurantele, cafenele, centre comerciale, parcuri tematice, muzee, biblioteci și cinematografe au înregistrat o scădere de 81%.

De asemenea, mult mai puțini oameni merg la piață, la supermarketurile alimentare sau la farmacii. În acest domeniul s-a constatat o scădere a mobilității de 53%

De la începutul crizei provocate de coronavirus, oamenii ies mult mai puțin în parcuri, la plimbare cu animalele de companie, la plajă sau alte locruri de agrement. Potrivit statisticii Google, în acest sector există o scădere de 60%.

De asemenea, pe fondul restricțiilor impuse de autorități, a școlilor închise și a efectuării serviciului de acasă, tendințe în materie de mobilitate privind transportul public (metrou, autobuz sau tren) au scăzut cu 72%.

Corelat cu transportul public este mersul la serviciu. Mult mai puțini oameni își pot desfășura activitatea zilnică așa cum o făcea înainte de izbucnirea crizei de CODIV-19, astfel că există și în acest sector o scădere de 39%.

Singura creștere este în tendința de mobilitate în locurile de reședință, plus 15%.

Cu privire la schimbările de mobilitate ale românilor din fiecare județ, statisticile arată că activitățile de recreere au scăzut drastic. La fel și mersul la serviciu sau deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Peste tot există o creștere cu privire la activitățile făcute acasă.

 

Cum si-au schimbat cetățenii din județul Arad mobilitatea de la începutul pandemiei de coronavirus

 

Spre exemplu, la Arad, județ aflat la graniță, cel mai tranzitat de românii care se întorc din Diaspora din cauza pandemiei de coronavirus, există o scădere de 81% în privința ieșitului la plimbare, în parc, la restaurant sau cafenea. De asemenea, arădenii merg mult mai puțin cu mijloacele de transport în comun (-69%), dar și la serviciu (-38).

Totodată, mobilitatea privind cumpărăturile de alimente sau produse farmaceutice a scăzut și ea cu 55%. Cum era de așteptat, o creștere înregistrează mobilitatea oamenlior pe lângă reședință – plus 15%.

 

Cum își petrec brașovenii timpul de la începutul pandemiei de coronavirus

 

În județul din inima Transilvaniei, Brașov, s-a remarcat o scădere de 85% în privința mobilității cetățenilor cu porivire la activitățile relaxante (cinema, restaurant, muzee). O scădere de 61% a fost înregistrată și în ceea ce privește mersul la supermarket sau farmacie.

Brașovenii se duc mai putin în parc (-79%), dar și la locurile de muncă, unde există o scădere de 43%.

În acest context, ei folosesc mult mai puțin mijloacele de transport în comun (-79%), iar majoritatea timpului îl petrec acasă (+17%).

 

Bucureștiul, imobilizat din cauza restricțiilor impuse pe fondul crizei provocate de coronavirus

 

Nici în Capitală situația nu este diferită fațăde restul țării. Cu 85% mai puțini bucurteșteni petrec timp pentru pentru starea lor de bine. Nu mai merg la cafenele, restaurante sau alte locuri unde să socializeze și să se destindă.

Cu 50% mai puțini merg la supermarket sau faramecie, de la începutul crizei de coronavirus.

De asemena, în parc ies cu 86% mai puțin oameni.

Mijloacele de transport în comun sunt folosite mai puțin. Aici, potrivit statisticii Google există o scădere a mobilității de 74%. Corelat, cu 45% mai puțini bucureșteni merg la serviciu.

Au crescut, în schimb, activitățile pe lângă reședință cu 18%.

 

Mobilitatea în județul Cluj, după declanșarea pandemiei de COVID-19

 

În județul Cluj sunt, de asemenea, mai puțini oameni care au activități în afara locuinței sau a serviciului (-85%). Mult mai puțini oameni merg să își facă cumpărăturile la supermarket sau merg la farmacie. Potrivit Google, mobilitatea în acest sens a scăzut cu 62%.

Se iese mult mai puțin în parc de când au fost impuse restricții de trafic din cauza COVID-19 (-66%). Transportul în comun a scăzut cu 77%, iar clujenii preferă să lucreze de acasă. În acest sector există o scădere a mobilității de 45%.

Ca în toate celelalte zone, creșterea este valabilă în privința activităților din jurul reședinței (+17%).

 

COVID-19 la malul mării. Cum sunt afectații locuitorii județului Constanța

 

Deși stau la malul mării, majoritatea oamenilor nu au mai văzut plaja de cel puțin trei săptămâni. Google arată că la Constanța, timpul petrecut pentru recreere a scăzut cu 80%, cel petrecut la cumpărături sau farmacie a scăzut cu 49%, iar mersul în parc este aproape inexistent (-72%). Toți acești indici sunt raportați la schimbările survenite din cauza pandemieid e coronavirus.

De asemenea, mult mai puțini constănțeni merg la serviciu (-37%), iar mijloacele de transport sunt folosite și ele mai puțin. Aici există o scădere cu 69%.

În schimb, cu 16% mai mulți oameni petrec timp în reședință.

 

În Dolj, COVID-19 provoacă schimbări mari în privința mobilității oltenilor

 

Raportat la județul Dolj, oltenii stau și ei mai mult acasă. S-au înregistrat scăderi în privința timpului petrecut la restaurant, cafenea ori muzee (-78%), la farmacie sau supermarket (-53%), în parcuri (-58
%).

Totodată, mai puțini cetățeni ai județului Dolj merg la serviciu (-32%) și tot mai puțini folosesc mijloacele de transport în comun (-67%).

 

Județul Iași. Mobilitatea oamenilor, afectată de pandemia de coronavirus

 

La Iași, a scăzut cu 82 de procente numărul ieșirilor la distracții, relaxare, cu 53 de procente al celor care merg la farmacie sau supermarket. De asemenea, nu se mai iese la plimbare în parc sau la muzeu (-57%).

Din cauza pandemieid e coronavirus, se merge mai puțin la serviciu (-39%) și mult mai puțin cu mijloacele de transport în comun (-73%).

În schimb, ieșenii petrec cu 17% mai mult timp în jurul reședinței.

 

Suceava, cel mai afectat județ de COVID-19. Oamenii își petrec majoritatea timpului în casă

 

În județul Suceava, cel mai afectat de pandemia de coronavirus, situația stă asemănător. Timpul pentru recreere a scăzut cu 85%, iar mobilitatea în privința mersului la supermarket sau faramcie înregistrează o scădere cu 65%.

În parc se merge, de asemenea, mult mai rar, înregistrându-se o scădere cu 49%, iar mijloacele de transport în comun sunt și ele mai rar folosite (-78%).

De asemenea, sucevenii nu prea mai merg nici la serviciu, din cauza pandemiei de COVID-19, înregistrându-se o scădere cu 48%.

Vezi AICI raportul Google complet

Coronavirus în România. Cele mai recente date

 

Potrivit celei mai recente informări, de joi, ora 13.00, în România au fost raportate 2.738 de cazuri de COVID-19. 267 de persoane au fost declarate vindecate și externate, dar peste 70 sunt internate la Terapie Intensivă.

Amintim că Suceava este comparată cu Lombardia. 36 de persoane din acest județ au murit până acum din cauza infectării cu coronavirus.

Municipiul și alte opt localități sunt în carantină.

15.407 de persoane sunt în carantină și alte 114.699 în izolare la domiciliu.

 

Români înfectați cu COVID-19 aflați în străinătate

 

217 cetățeni români din străinătate au fost testați pozitiv. De la debutul epidemiei, devenită între timp pandemie, 25 de conaționali din Diaspora au murit.

 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   COVID-19,   Stiri Suceava,   coronavirus decese,   Google