Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment COVID-19: România, în topul european al cazurilor de coronavirus răspândite în rândul vârstnicilor

COVID-19: România, în topul european al cazurilor de coronavirus răspândite în rândul vârstnicilor

Un articol de: George Lupu - 22 Oct 2020, 17:50
COVID-19: România, în topul european al cazurilor de coronavirus răspândite în rândul vârstnicilor Eveniment

Europa se adâncește în al doilea val al pandemiei de coronavirus și începe să apară o tendință deosebit de îngrijorătoare, potrivit unui material publicat de cnn.com. Tot mai mulți oameni în vârstă se infectează cu noul coronavirus, acesta reprezentând unul dintre principalele grupuri vulnerabile. Din acest punct de vedere, România se află în topul european al cazurilor de coronavirus depistate în rândul persoanelor în vârstă.

 

Cazurile de coronavirus se răspândesc tot mai mult în rândul persoanelor în vârstă

 

În lunile de vară, continentul a văzut grupuri de infecții care au apărut mai ales în rândul persoanelor mai tinere care se aventurau în baruri, restaurante și alte spații publice. Deși acest lucru nu a fost ideal, a însemnat că rata mortalității a rămas relativ scăzută, deoarece tinerii sunt statistic mai puțin vulnerabili la virus și majoritatea evită să se îmbolnăvească grav.

 

Cu toate acestea, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că mai mulți oameni în vârstă se infectează acum. Conform celui mai recent raport al situației epidemiologice, cel puțin 13 țări din Europa au înregistrat noi rate de infecție la persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste.

O creștere accentuată a infecțiilor în rândul persoanelor în vârstă în ultimele săptămâni poate fi observată în aproape toate țările europene unde sunt disponibile date.

Ratele de infecție Covid-19 în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din unele țări din Europa de Est sunt acum mai mult decât dublu față de ceea ce erau în primul val, în Republica Cehă, România, Slovenia și Ungaria.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Ratele mai mari de infecție în rândul persoanelor în vârstă sunt îngrijorătoare, deoarece persoanele în vârstă riscă mai mult să ajungă în spital și să se confrunte cu o rată semnificativ mai mare de deces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 88% din totalul deceselor din Europa s-au numărat printre cei cu vârsta peste 65 de ani, la sfârșitul lunii august. În Republica Cehă, peste 65 de ani au reprezentat 14% din infecțiile săptămânale, dar 94% din decese începând cu 11 octombrie.

Când infecția începe să se răspândească printre persoanele în vârstă, spitalele pot deveni rapid copleșite - așa cum s-a întâmplat în Italia, Spania și alte țări în timpul primului val al virusului din primăvară.

 

Avertismentul specialiștilor

 

Institutul Robert Koch, centrul german pentru controlul bolilor, a avertizat luni în ultimul său raport despre situația epidemiologică faptul că „proporția cazurilor în grupele de vârstă înaintată a crescut” de la începutul lunii septembrie.

În Franța, numărul de cazuri noi de Covid-19 în rândul persoanelor de 65 de ani și peste s-a triplat în doar șase săptămâni, potrivit agenției franceze de sănătate.

Și datele din Spania arată că, în timp ce vârsta medie a celor nou diagnosticați cu virusul COVID-19 a scăzut de la 40 la sfârșitul lunii iulie la 37 la sfârșitul lunii august, recent a crescut din nou la 39.

Când cercetătorii de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au studiat un focar de coronavirus în sudul Statelor Unite în iunie, au descoperit că creșterea infecțiilor în rândul adulților mai tineri a precedat creșterea în rândul persoanelor în vârstă, între patru și 15 zile. Cu alte cuvinte, odată ce un focar s-a răspândit în rândul persoanelor mai tinere, acesta începe să se răspândească mai târziu în grupe de vârstă mai vulnerabile.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Romania,   varstnici