?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mare sărbătoare pentru ortodocși! OBICEIURI de Ziua Crucii: Cum atragi SPORUL în casă (VIDEO)

Mare sărbătoare pentru ortodocși! OBICEIURI de Ziua Crucii: Cum atragi SPORUL în casă (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 14 Sep 2018, 13:23
Eveniment

Zi de mare sărbătoare! Credincioşii prăznuiesc Ziua Crucii, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Ziua este celebrată cu post aspru și rugăciune. La 14 septembrie se sărbatoreste descoperirea, pe Muntele Golgota, de către împărăteasa Elena, a crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înfăţişarea ei creştinilor, în Biserica Învierii din Ierusalim, în anul 355 după Hristos.

Sute de bucureşteni au mers încă de dimineață la biserică pentru a sărbători Înălţarea Sfintei Cruci. Oamenii au venit să se reculeagă și să se roage pentru sănătate şi spor în casă. Spre deosebire de alte sărbători, azi se ţine post. Şi asta pentru că, de fapt, sărbătoarea aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere și lapte care se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Dar pe lângă semnificația religioasă, ziua de Înălţarea Sfintei Cruci anunţă că se termină vara şi începe, cu adevărat toamna marcând totodată şi începutul culegerii viilor. În tradiţia populară se spune că, dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă, iar dacă trece un cârd de ciori, va cădea bruma.

De asemenea, de Ziua Crucii se strâng ultimele plantelor medicinale, cum ar fi bozul, micşunelele, mătrăguna sau năvalnicul. Acestea sunt duse la biserică pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Apoi se păstrează în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Monedele sfinţite în această zi, trebuie păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă şi aduc belşug şi spor în muncă. Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul, iar cine lucrează va atrage asupra sa primejdii.

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 
 
 
Loading...