Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CRIMELE Comunismului: IICCMER a sesizat Parchetul în legătură cu moartea a 771 de minori

CRIMELE Comunismului: IICCMER a sesizat Parchetul în legătură cu moartea a 771 de minori

Un articol de: - 01 Iun 2017, 18:31
CRIMELE Comunismului: IICCMER a sesizat Parchetul în legătură cu moartea a 771 de minori Eveniment

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat joi că a depus la Parchetul General o plângere penală care vizează tratamentele neomenoase aplicate în perioada regimului comunist în căminele spital din Cighid, Păstraveni și Sighetu Marmației, ce au dus la moartea a 771 de minori, relatează Agerpres.

Reprezentanții IICCMER, într-o conferință de presă, au precizat că "regimul din instituțiile menționate, aflate în timpul regimului comunist în administrarea statului român, a dus nemijlocit la moartea a cel puțin 771 de minori. Astfel, la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au înregistrat 138 de decese în perioada 1 octombrie 1987 — 26 martie 1990, la Căminul spital Păstrăveni au fost 394 de decese confirmate între 1 octombrie 1966 — 30 aprilie 1990, în timp ce Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației a înregistrat 239 de decese în perioada 20 ianuarie 1973 — 31 decembrie 1991".

Contextul istoric declanșator a fost creat în anul 1966, când regimul comunist din România a inițiat una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste, de creșterea forțată a populației, ajungându-se astfel la un mare număr de copii nedoriți și abandonați.

IICCMER arată că minorii ce necesitau protecție din partea statului erau împărțiți în trei categorii — "recuperabili", "parțial-recuperabili" și "nerecuperabili".

Institutul a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de cămine spital pentru minori nerecuperabili din țară, iar spre organele de anchetă penală au trimis rezultatele privind trei dintre ele. Investigațiile IICCMER vor continua și după această sesizare.

''Mărturiile adunate privind condițiile de viață de la căminele spital Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației arată că regimul de viață al minorilor se caracteriza prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenței medicale, izolarea de lumea înconjurătoare", au arătat reprezentanții  IICCMER.

La conferința de presă au participat Radu Preda, președinte executiv IICCMER și Cătălin Constantinescu, consilier juridic. De asemenea, a fost prezent și Izidor Ruckel, unul dintre copiii internați în Căminul pentru minori din Sighetu Marmației, adoptat în 1991 de o familie din Statele Unite ale Americii, care a povestit experiențele trăite în perioada în care a fost internat în centrul de plasament.

 

 Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

Citeşte mai multe despre:   Parchet,   ancheta