Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cristi Danileț: "Da, Tudorel Toader a ÎNCĂLCAT LEGEA publicând un document nepublic. Să explice cum a intrat în posesia lui"

Cristi Danileț: "Da, Tudorel Toader a ÎNCĂLCAT LEGEA publicând un document nepublic. Să explice cum a intrat în posesia lui"

Un articol de: - 25 Feb 2018, 23:22
Eveniment

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), intervine în scandalul momentului. 
El a explicat cum a încălcat ministrul Tudorel Toader legea după ce a publicat un document confidențial prin care se cerea cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi şi a adjunctului acesteia, Marius Iacob, odată cu raportul privind revocarea şefei DNA

„Eu nu știu cum ministrul Justiției a ajuns în posesia unui document nepublicat, din dosarul personal de anchetă disciplinară a unui magistrat. Ori s-a scurs pe surse, dinspre Inspecție spre minister, sau pe surse de la CSM la minister, ori ministrul a obținut-o din altă sursă, îmi e absolut imposibil să înțeleg, dar vă spun: da, ministrul Justiției a comis o încălcare a legii publicând un document nepublic.
Atât timp cât avem un ministru care publică un document confidențial din dosarul disciplinar al unui magistrat, ministrul trebuie să dea o explicație publicului cum a intrat în posesia lui, care e motivul. Acel document face parte dintr-un dosar aflat pe rolul CSM, astfel încât pe de o parte a încălcat prezumția de nevinovăție a magistratului anchetat, pe de altă parte a încălcat legea cu privire la datele cu caracter personal pentru că nu se poate publica un astfel de document fără anonimizarea acelor date.
În al treilea rând, ministrul a comis un act de presiune asupra secției de procurori care urmează să dea o soluție în acea cauză. Se poate astfel prezuma că avem un ministru care face presiuni asupra secției de procurori să dea o anumită soluție.
Nici măcar un membru CSM nu are voie să publice asemenea documente. De ce? Vorbim de un dosar în curs de judecată, judecătorii acestui dosar sau orice persoană care intră în contact cu acest dosar nu are voie să ia documentul și să îl publice. Nu există încă hotărârea CSM în cauza respectivă și orice dezvăluire, către public a unor documente sunt menite să încalce prezumpția de nevinovăție pe care o are magistratul anchetat judiciar.
Cred că e firesc că cetățenii și societatea civilă în general să aibă încredere în magistrați că își îndeplinesc cu conștiință îndatoririle, dacă sunt cazuri punctuale în care aceștia greșesc în mod flagrant, ei la rândul lor să fie sancționat. Dar nu e normal să avem miniștri care fac presiuni asupra instituțiilor judiciare. Decapitează instituții judiciare, scot documente confidențiale din mapele disciplinare și le folosesc public. Lucrurile astea nu sunt normale, mai ales când vin din partea unui ministru al Justiției”, a declarat sâmbătă, la Digi24, Cristi Danileț.

Ministrul Justiţiei s-a apărat susţinând că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a şefei DNA a fost finalizat şi nu mai are caracter confidenţial (Detalii AICI).
 

Citeşte mai multe despre:   Cristi Danileţ,   Tudorel Toader ,   raport,   DNA,   Kovesi
 
 
 
Loading...