Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cristian Diaconescu, despre criticile lansate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova: „Nu este o știre nu din vina celor care o transmit, ci având în vedere conținutul și exercițiul de manipulare care se încearcă” (VIDEO)

Cristian Diaconescu, despre criticile lansate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova: „Nu este o știre nu din vina celor care o transmit, ci având în vedere conținutul și exercițiul de manipulare care se încearcă” (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Oct 2020, 18:58
Cristian Diaconescu, despre criticile lansate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova: „Nu este o știre nu din vina celor care o transmit, ci având în vedere conținutul și exercițiul de manipulare care se încearcă” (VIDEO) Eveniment

Cristian Diaconescu a comentat, marți, în direct pe B1 TV, criticile lansate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova la adresa Ambasadei României în Republica Moldova în marja Zilei Armatei Române. „Nu este o știre nu din vina celor care o transmit, ci având în vedere conținutul și exercițiul de manipulare care se încearcă”, a subliniat fostul ministru, care a amintit că peste Prut este campanie electorală, iar la finalul săptămânii vor avea loc „alegeri foarte importante”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Cristian Diaconescu, despre criticile lansate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova la adresa Ambasadei României, în direct pe B1 TV

 

„Cu permisiunea dumneavoastră, nu este o știre. Nu este o știre nu din vina celor care o transmit, ci având în vedere conținutul și exercițiul de manipulare care se încearcă. Este campanie electorală, vor fi alegeri foarte importante la sfârșitul săptămânii în Republica Moldova și din acest punct de vedere și reacțiile sprijinitorilor, și modul în care se interpretează istoria nu reprezintă până la urmă decât încercarea de a introduce bățul prin gard. În orice caz, nimănui nu îi este permis să discute și să reinterpreteze momente și fapte istorice care sunt absolut clare, mai puțin față de anumite instituții sau în anumite zone politice din vecinătatea noastră. Din acest punct de vedere, vă spun foarte sincer, nu le-aș da foarte mare amploare”, a declarat Cristian Diaconescu, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

Când Tudor Barbu a afirmat că, deși informația trebuie citită în cheia electorală de la Chișinău, este totuși un atac violent la memoria eroilor români, fostul ministru Cristian Diaconescu a explicat: „Depinde și de credibilitatea zonei din care vine un atac și de tot ceea ce înseamnă un astfel de atac în economia celor care discută, înțeleg și transmit evenimente istorice. Din acest punct de vedere, repet, mai există încercări din păcate de acest gen, n-au avut absolut niciun fel de finalitate și n-au contat sub nicio formă nici în legătură cu reevaluarea sau delegitimarea într-adevăr a eroilor unei țări, nici în legătură cu tânăra generație care la un moment dat privește spre astfel de declarații și care – meritul lor și bravo lor – știu exact cum stau lucrurile și ceea ce înseamnă istoria, și acest lucru se întâmplă și pe un mal, și pe un altul al Prutului”.

Comentariul lui Cristian Diaconescu vine în contextul în care Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat de presă prin care s-ar arătat „nedumerită” de declarațiile Ambasadei României la Chișinău despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”, potrivit Deschide.md. Partea rusă a acuzat oficialii români de „cinism” pentru că solicită păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, și îl numește pe mareșalul Ion Antonescu un „criminal nazist”.

„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin «lupta pentru reunificare». Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»? Sau, poate, «lupta pentru reunificare» este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai arăta în comunicatul respectiv.

În replică, Ambasada României a subliniat că nu dorește să se lase atrase „în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală” din Republica Moldova.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

„Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și face următoarele precizări: Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, a scris Ambasada României în Republica Moldova, luni, pe Facebook.

Potrivit ambasadei, „România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”.

Citeşte mai multe despre:   Cristian Diaconescu,   Rusia,   Republica Moldova