Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Critici puternice la adresa Bisericii pentru reabilitarea "Patriarhului Roșu", din vremea comuniștilor, care a afirmat că "Hristos este sovietic"

Critici puternice la adresa Bisericii pentru reabilitarea "Patriarhului Roșu", din vremea comuniștilor, care a afirmat că "Hristos este sovietic"

Un articol de: - 07 Iun 2017, 18:00
Critici puternice la adresa Bisericii pentru reabilitarea "Patriarhului Roșu", din vremea comuniștilor, care a afirmat că "Hristos este sovietic" Eveniment

Biserica Ortodoxă Română l-a reabilitat pe Patriarhul Iustinian Marina care a condus biserica între 1948 și 1977 și s-a remarcat prin susținerea acordată comuniștilor și prin citatul "Hristos este Omul Nou. Omul Nou este omul sovietic. Prin urmare, Hristos este sovietic".

Această decizie a BOR și discursul laudativ a directorului executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Radu Preda au atras supărarea fostului secretar personal al lui Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, care a numit decizia absolut inadmisibilă.

"O ştire care mă năuceşte şi o declaraţie inadmisibilă a directorului executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda", și-a început critica pe Facebook fostul secretar al liderului țărănist.

"Cum poţi tu, preşedinte IICCMER, să declari că <<...a fost pur şi simplu providenţial. L-a trimis providenţa atunci când era nevoie de el, nici mai devreme, nici mai târziu. A fost omul potrivit la vremurile de prigoană. Orice formă de exagerare, într-o parte sau alta, contrazice complexitatea istorică>>. Dacă făcea această declaraţie în calitate de lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, poate nu îi dădeam aceeaşi importanţă, dar nu pot să nu mă cutremur şi să nu mă gîndesc ce părere pot avea foştii deţinuţi politici, urmaşii lor, dar mai ales preoţii ortodocşi care nu au cedat presiunilor securităţii şi care au avut de suferit atât de mult din cauza patriarhului roşu", a continuat Ion-Andrei Gherasim.

"Pentru cei care nu știu sau nu au avut posibilitatea să afle cine a fost Iustinian Marina, vă menționez că el s-a aflat în fruntea BOR între 1948 şi 1977. Va rămâne în istoria neagra a poporului român cu această declarație: <>", încheie fostul secretar personal al lui Coposu.

Istoriografia românească l-a reţinut pe Iustinian Marina sub numele de "Patriarhul Roşu", datorită colaborării strânse pe care a avut-o cu autorităţile comuniste, dar la seminarul la care a fost reabilitat, participanții au insistat să acrediteze ideea că activitatea lui Justinian a fost în mare măsură greşit interpretată şi că longevivul lider religios a contribuit, de fapt, la salvarea bisericii din calea tăvălugului comunist.
 

Citeşte mai multe despre:   Biserica Ortodoxa Romana,   critici