Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CSM a dat un aviz negativ asupra proiectului de desființare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

CSM a dat un aviz negativ asupra proiectului de desființare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Un articol de: Elena Stanciu - 11 Feb 2021, 23:19
CSM a dat un aviz negativ asupra proiectului de desființare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie Eveniment

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, în ședința de joi, un aviz negativ cu privire la proiectul referitor la desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Este vorba despre proiectul de lege inițiat în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar modificat de actualul ministru Stelian Ion în vederea eliminării prevederilor care vizează "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor.

 

Proiectul de desființare a SIIJ a primit aviz negativ din partea CSM

 

”În şedinţa din data de 11 februarie 2021 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, au transmis reprezentanții CSM.

Voturile au fost exprimate în felul următor: 11 aviz negativ, 7 aviz favorabil şi un vot aviz favorabil cu observaţii. Avizul CSM este unul consultativ.

"Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor. Astfel de garanţii se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ şi ar fi putut constitui o bază pentru iniţierea unei analize consistente care să ofere soluţiile potrivite pentru protejarea independenţei justiţiei. În mod regretabil însă, aceste garanţii au fost calificată drept superimunităţi în unele luări de poziţie publice inclusiv ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat", au transmis reprezentanții CSM.

 

Ce spune ministrul Justiței despre desființarea SIIJ

 

La învestirea sa în funcție, ministrul Justiției Stelian Ion spunea că își dorește ca proiectul privind desființarea SIIJ să fie adoptat de Parlament cel târziu la sfârșitul lunii martie.Program Kaufland de Paşte. Ce orar special va avea hypermarketul

“După evaluarea mea, sfârșitul lunii martie este un termen rezonabil în care poate fi desființată secția. Este doar un prim pas asupra căruia așteaptă răspun și GRECO și Comisia Europeană”, spunea Stelian Ion.

 

Citeşte mai multe despre:   CSM,   SIIJ