Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CSM sesizează Inspecția Judiciară după criticile referitoare la dosarul 10 August

CSM sesizează Inspecția Judiciară după criticile referitoare la dosarul 10 August

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 04 Mar 2021, 22:29
CSM sesizează Inspecția Judiciară după criticile referitoare la dosarul 10 August Eveniment

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă e necesară apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în urma declaraţiilor publice privind modul în care a fost instrumentat dosarul 10 August. Tot azi, CSM a respins solicitarea ministrului Justiției, Stelian Ion, de a discuta apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în acest dosar.

 

Cazul 10 August. CSM a sesizat Inspecția Judiciară

 

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea "10 august", în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor.”

Procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenței autorității judecătorești, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independența justiției și legalitatea”, se arată într-un comunicat al preşedintelui CSM, Bogdan Mateescu.

Mateescu precizează că sistemul judiciar înțelege nevoia societății de informare, e  receptiv la abordarea constructivă a criticilor și e deschis să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcționează.

Pe de altă parte, „Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reiterează apelul la moderație în discursul public față de activitatea autorității judecătorești”.

 

CSM a respins cererea ministrului Justiției de a lua în discuție dosarul 10 August

 Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!

Tot joi, CSM a respins solicitarea lui Stelian Ion, ministrul Justiției, de a discuta în ședința plenului apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul 10 August.

„Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru. 

Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”, argumentase Stelian Ion.
 

Citeşte mai multe despre:   CSM,   dosar clasat,   10 august,   Bogdan Mateescu,   inspectia judiciara