Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CTP vorbeşte, pentru prima dată, despre recrutarea sa de către Securitate: "Nu mi s-a părut ceva de rău"

CTP vorbeşte, pentru prima dată, despre recrutarea sa de către Securitate: "Nu mi s-a părut ceva de rău"

Un articol de: - 26 Apr 2018, 11:05
CTP vorbeşte, pentru prima dată, despre recrutarea sa de către Securitate: "Nu mi s-a părut ceva de rău" Eveniment

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit pentru prima dată despre încercarea Securităţii de la îl recruta ca informator şi cum a decurs cu cel desemnat pentru a îl recruta.

"La prima, și cea mai rudimentară, încercare a Securității de recrutare a subsemnatului ca informator, n-am refuzat de la început. „Căpitanul” mi-a spus că ar trebui să îl informez în legătură cu tot ce aud despre acțiuni dușmănoase împotriva Republicii Socialiste România. Asta nu mi s-a părut ceva de rău. Dar aveam încă de pe atunci defectul de a pune întrebări.

Când ofițerul m-a anunțat că nu am voie să destăinui nimănui nimic despre relația cu „ei”, l-am întrebat: „Dar la tribunal, unde jur să spun adevărul și numai adevărul, dacă judecătorul m-ar întreba despre colaborarea cu Securitatea Statului, ce-ar trebui să răspund?”. Omul a zâmbit superior: „N-o să te întrebe niciodată, niciun judecător așa ceva”. 

„Bine”, m-am încăpățânat, „dar să zicem totuși că m-ar întreba, punem cazul, ce fac?”. A ridicat din sprâncene: „Legătura cu noi e mai presus de orice altă instituție”.", a detaliat Cristian Tudor Popescu într-un editorial semnat pentru Republica.

Jurnalistul aseamănă aceste anjamente de recrutare cu protocoalele secrete încheiate de SRI cu diferite instiuţii ale statului.

"Angajamentul de informator era un protocol secret. Nimeni în afară de Securitate și de cetățeanul racolat nu știa de el. Nicio lege nu te obliga să îl semnezi. Nu exista niciun terț organism care să îl verifice înainte de a fi pus în aplicare.

Așa sunt și protocoalele secrete care ies acum puzderie la iveală, încheiate între SRI și Asociația Vier Pfoten. De fapt, nu, cu ONG-ul pentru protecția patrupedelor SRI a ratat protocolul secret, în schimb a reușit cu cel puțin 65 de instituții ale statului, de la ÎCCJ, Parchetul General, DNA, CSM, Ministerul de Interne și până la Asigurările de Sănătate, Forța de Muncă și Ministerul Culturii. Practic, SRI nu a mai racolat persoane cu bucata, ca Securitatea, a racolat instituții cu toptanu", susţine CTP.

Citeşte mai multe despre:   Cristian Tudor Popescu,   securitate