Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cultura banilor publici, atuul viitorului ministru al Culturii, Hegedus Csilla

Cultura banilor publici, atuul viitorului ministru al Culturii, Hegedus Csilla

Un articol de: - 19 Noi 2014, 12:35
Cultura banilor publici, atuul viitorului ministru al Culturii, Hegedus Csilla Foto: evz.ro Eveniment

Viitorul ministru al Culturii, Hegedus Csilla, a fost acuzată de jurnaliştii de la Sursa Zilei că s-a folosit de funcţia pe care o deţinea, cea de consilier personal al lui Hunor Kelemen, în interes personal. Şi nu în interesul României, aşa cum ar trebui să jure la ceremonia de învestire în funcţie. În paralel, Heghedus a ocupat atât o poziţie publică, cât şi una privată, cea de director executiv la o fundaţie. Sub conducerea ei, societatea a obţinut sute de mii de euro din fonduri publice şi europene.

Sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs, în ultimii ani, în conturile fundației condusă, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla - propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii.

Alte sute de mii de euro au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister în conturile firmei tatălui aceleiași Hegedus Csilla.

Toate acestea, în perioada în care Csilla a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar și funcția de secretar de stat. Mai mult, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla a fost remunerată și de fundația pe care o conduce și a primit și salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii.

Toate datele se regăsesc în declarațiile de avere și interese depuse, în ultimii ani, de Hegedus Csilla.

Astfel, potrivit declarațiilor de interese depuse pentru perioada 2009 - 2012, când a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, fundația unde Hegedus Csilla este director executiv, cu un salariu de 36.105 lei pe an, a obținut constant fonduri. Acestea au ajuns la un total de câteva sute de mii de euro de la Administrației Fondului Cultural Național, instituție subordonată Ministerului Culturii, dar și din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii.

Sume mai mici, de câteva mii de euro, au fost primite de aceeași fundație și de la Consiliul Județean Cluj, dar și de la Consiliul local al Municipiului Cluj Napoca.

Culmea, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla ocupa și funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, instituție de la care încasează acum, potrivit ultimei declarații de avere, 8.250 de lei pe an ca expert.

O sumedenie de contracte au fost încheiate, în aceeași perioadă, de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care acționar majoritar este tatăl Csillei Hegedus, Szabo Balint. Pe lângă contractele derulate cu consilii locale sau județene, firma tatălui ministrului propus al culturii a încheiat, fără licitație, contracte cu Institutul Național al Patrimoniului - instituție subordonată tot Ministerului Culturii, dar și cu Muzeul de Artă din Cluj.

Hegedus Csilla nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima un punct de vedere în acest caz.


Citeşte mai multe despre:   Ministrul Culturii,   Kelemen Hunor