Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum a câștigat Ștefan Mandel de 14 ori la LOTO!?

Cum a câștigat Ștefan Mandel de 14 ori la LOTO!?

Un articol de: B1.ro - 25 Mar 2020, 11:59
Eveniment

Cum ați reacționa dacă cineva v-ar propune să intrați într-un grup în care fiecare contribuie cu bani pentru a fi jucate 3,8 milioane de combinații la o loterie? L-ați trimite la plimbare, sau i-ați cere detalii, dacă v-ar spune că veți câștiga sută la sută, că nu e o chestiune de noroc?

În această situație s-au aflat în anii ‘80 mai mulți australieni, contactați de un cetățean de origine română pe nume Ștefan Mandel, care le-a propus să intre într-o formă de organizare cu o țintă clară: jackpot-ul de la loto. Economist de profesie, dar matematician prin excelență, Mister Mandel le-a explicat că „matematica aplicată corect poate garanta o avere”. El gândise un sistem care nu avea cum să dea greș, un algoritm numit „condensare combinatorică”.

Potrivit calculelor sale, o loterie de tipul 6 din 40, cum era cea australiană, are 3.838.380 de combinații posibile, fiecare combinație costând un dolar. El a creat un „sindicat” cu investitori și a reușit să adune suma respectivă. Aștepta până când jackpot-ul trecea de 10 milioane de dolari și dădea lovitura. Potrivit Washington Post, sindicatul jucătorilor la loto a câștigat 12 jackpot-uri și 400.000 de premii mai mici) în Australia și Marea Britanie, până când autoritățile l-au interzis.

 

A țintit premiul 2, dar a câștigat premiul cel mare

 

Dă cu virgulă, nu-i așa? Un român în Australia, în anii ‘80, când nu ieșea nimeni din țară așa ușor? Ei bine, Ștefan Mandel fugise din România după ce, împreună cu trei prieteni, a câștigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei. Găsise un sistem după ce studiase cu mare atenție teoriile probabilităților scrise de italianul Fibonacci, dar acel sistem nu era nicidecum la fel de precis precum cel folosit în Australia. Cei patru ținteau premiul al doilea, care presupunea să ghicească 5 numere, dar au avut noroc. Era anul 1964, iar cu cei 4.000 de dolari rămași din câștig a mituit pe cine trebuia, astfel încât să poată fugi în Israel (avea rădăcini evreiești), unde a trăit câțiva ani. Am încheiat paranteza.

 

A „împușcat” 27 de milioane de dolari și în SUA

 

După ce autoritățile din Australia l-au luat la ochi pentru câștigurile repetate și au interzis posibilitatea ca o singură persoană să cumpere calupuri de bilete, românul s-a mutat în SUA, unde a înființat alt sindicat, cu care a câștigat 27 de milioane de dolari la loteria din Virginia. Și acolo a fost vorba despre o oarecare doză de noroc. Câștigul ar fi fost garantat dacă oamenii săi reușeau să cumpere 7 milioane de bilet, dar au reușit să achiziționeze doar 5,5 milioane.

A fost de ajuns acel câștig pentru ca autoritățile să înceapă să adune informații despre Mandel și să afle despre ce făcuse în Australia. CIA, FBI și Fiscul au pornit pe urmele sale, adunând probe pentru un proces în care a fost acuzat de înșelătorie. A fost achitat după patru ani de înfățișări în tribunal și a revenit în România în 1995.

În țara natală a încercat diverse scheme financiare, printre care și un joc piramidal de tip Caritas, toate eșuate. Aici a reușit să evite pușcăria, dar nu a avut la fel de multă șansă și în Israel, unde se spune că ar fi stat aproape doi ani după gratii. Oricum, „găinăriile” erau făcute doar pentru distracție. Putea să trăiască toată viața din ce câștigase în Australia și în SUA. Și se spune că ar trăi liniștit, într-o vilă construită pe malul oceanului, în Australia.

Cine vrea să încerce să îl copieze pe Mandel are posibilitatea să joace astăzi la loterii online. Ca exemplu, Loto Polonia (20/80) este una dintre cele mai populare loterii pe care românii pariază, având două extrageri pe zi. O altă loterie la modă este Grecia Kino (20/80), acolo unde au loc extrageri odată la 5 minute. Succes!