Cum au ajuns mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia la grupul de interese controlat de Radu Mazăre: Ce rol a jucat actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău

Cum au ajuns mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia la grupul de interese controlat de Radu Mazăre: Ce rol a jucat actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău

Mai multe proprietăți imobiliare din Mamaia a ajuns la grupul de interese controlat de Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, potrivit jurnaliștilor de la newsweek.ro. Acest lucru s-ar fi întâmplat prin intermediul unei firme din Constanța, care ”își ascunde adevărații deținători într-un off shore cipriot”. Este vorba despre firma Nitalexil SRL, înființată în 2001, cu sediul la o adresă din Constanța unde își au sediul și alte societăți care au legături cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky, după cum arată sursa citată.

Firma în cauză deține, în toată stațiunea Mamaia, terenuri pe care s-au construit blocuri care produc profituri consistente în fiecare sezon estival.

De exemplu, pe Aleea Itaca, nr. 2 există o suprafață de 372 de metri pătrați, care a fost transferată în septembrie 2013 în proprietatea Nitalexil. În acel an, deși regimul construcțiilor în zonă era de P+2, printr-un acord al Primăriei Constanța destinația terenului s-a modificat astfel că a fost permisă construirea unui imobil P+6. Două luni mai târziu, în august 2013, destinația este modificată din nou din P+6 în P+8. În 2014, Nitalexil a primit pentru acest teren certificat de urbanism și autorizație de construcție, iar în prezent acolo se află, foarte aproape de plajă, două blocuri.

Nitalexil are în proprietate și alte câteva terenuri de pe Faleza Nord a Constanței. „Unul dintre acestea, de 590 de metri pătrați, a fost cumpărat de firmă de la Primărie în iulie 2006. Tot atunci, o suprafață de 700 de metri a avut același traseu”, se arată în articolul citat.

În aceeași zonă, firma a primit de la Primărie un teren de 550 de metri pătrați, teren pe care, în 2015 a fost construit un bloc P+5, ”care în 2018 a primit bonus de la actualul primar Decebal Făgădău încă două etaje și așa s-a ajuns la P+8”.

Nitalexil deține o suprafață și în zona barului Melody din Mamaia. Este vorba despre un teren de 149 de mp, cedat în 2008 de o familie către firma în cauză. De la aceeași familie, Nitalexil a cumpărat alți 181 de mp.

Un alt teren de 697 mp situat pe Aleea Megara a fost vândut, în 2011 de Primăria Constanța unei persoane interpuse care îl vinde în 2012 nepoatei lui Radu Mazăre. În 2015, terenul este vândut companiei Nitalexil, iar în 2017 Primăria Constanța, condusă de Decebal Făgădau,acordă firmei autorizația pentru construcția unui imobil P+6-8E.

”Actualul primar Decebal Făgădău a fost, în cele mai multe dintre aceste cazuri, viceprimarul lui Radu Mazăre. Se poate spune că nu el a decis, ci Mazăre. Dar sunt și cazuri în care Făgădău a fost implicat direct și ca viceprimar, și ca primar”, mai notează jurnaliștii de la Newsweek.

Urmăriți B1TV.ro și pe