Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum explică Gheorghe Mărmureanu valul de cutremure din Mehedinți: ”S-a observat o activitate mai puternică...”

Cum explică Gheorghe Mărmureanu valul de cutremure din Mehedinți: ”S-a observat o activitate mai puternică...”

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Iun 2020, 20:47
Cum explică Gheorghe Mărmureanu valul de cutremure din Mehedinți: ”S-a observat o activitate mai puternică...” Eveniment

Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului vine cu explicații în contextul valului de cutremure care s-au produs, în ultimele zile, în zona de vest a României. Nu mai puțin de patru seisme au avut loc, într-un interval de două zile în județul Mehedinți, cel mai puternic cutremur având o magnitudine de 4,6.

 

Cutremure în serie în Mehedinți: Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu

 Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Specialistul a explicat astfel că aceste cutremure se produc în toată zona Balcanilor și au legătură cu activitatea sesimică din Africa.

„Sunt mai multe, au fost vreo șapte cutremure în ultimele zile. Aceste cutremure sunt mici, nu sunt relevante. Toate aceste cutremure de fapt au fost și în Ungaria, și în Macedonia, Bosnia și toate pleacă din Marea Adriatică, e o zonă care produce cutremure în mod constant. Toată acțiunea pleacă probabil din Africa, care se deplasează către Nord, în ultimii ani s-a observat o activitate mai puternică”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, la Antena 3.

Primul cutremur din această serie a avut loc pe 25 iunie, la ora 17.20, având o magnitudine de 3,3. Seismul s-aa produs la o adâncime de 4 kilometri. În seara aceleiași zile, la ora 20.30, în Mehedinți a fost înregistrat un nou cutremur, de 4,6 magnitudine, produs la 16 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat la doar șase minute distanță de un al treilea seism de 2,9 magnitudine, al cărui epicentru a fost localizat la o adâncime de 17 kilometri.

Ulterior, pe 26 iunie, la ora 5.17, a avut loc o altă mișcare telurică în zona Banatului. De data aceasta, cutremurul a avut magnitudinea 3 și a avut loc la 4 kilometri adâncime. Seimul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 127km V de Craiova, 142km SE de Timisoara, 145km E de Belgrade, 150km E de Zemun, 158km N de Nis, 180km SE de Arad, 188km SV de Sibiu, 203km E de Novi Sad, 203km V de Pitesti, 239km N de Sofia.

Potrivit datelor Institului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sâmbătă, la ora 2.49, în zona sesimică Vrancea a fost înregistrat un cutremur de 2,6 magnitudine, produs la adâncimea de 60 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 93km S de Bacău, 94km E de Brașov, 101km V de Galați, 104km NV de Brăila, 107km NE de Ploiești, 154km N de București, 170km S de Iași, 181km NE de Pitești, 207km E de Sibiu, 211km SV de Chișinău.

 

Când ar putea avea loc un cutremur de magnitudine 5 în România

 

În acest context, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a vorbi recent despre perspectiva producerii unui cutremur cu magnitudinea 5 în România.

`Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor", a declarat Constantin Ionescu.

Citeşte mai multe despre:   gheorghe marmureanu,   INFP,   Stiri Mehedinti,   Stiri Vrancea,   cutremur