Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum funcționează în Iași voluntariatul studenților mediciniști în spitalele COVID. „Majoritatea dintre noi nu cred că vom semna acest contract”

Cum funcționează în Iași voluntariatul studenților mediciniști în spitalele COVID. „Majoritatea dintre noi nu cred că vom semna acest contract”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Noi 2020, 09:13
Cum funcționează în Iași voluntariatul studenților mediciniști în spitalele COVID. „Majoritatea dintre noi nu cred că vom semna acest contract” Foto: news.umfiasi.ro Eveniment

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că aproape 2.000 de studenți la Medicină s-au oferit voluntari să lucreze în spitalele care tratează pacienții infectați cu coronavirus. În Iași, 300 de tineri s-au înscris pentru a fi voluntari, dar puțini dintre ei ar putea lucra efectiv în spitale, deoarece programul le va fi încărcat și nu vor mai putea merge la cursuri.

 

Puțini studenți ar putea efectiv să-i ajute pe medicii care tratează pacienți COVID-19

 

Roxana Cojocariu este unul dintre cei 300 de studenţi ai Universității de Medicină și Farmacie Iași care s-au înscris în programul de voluntariat în spitale. Ea spera ca astfel să dea o mână de ajutor, dar să-și facă și practica obligatorie. Nu crede, însă, că prea mulți dintre colegii ei vor lucra efectiv.

„Noi ne-am înscris în principiu pentru că era un termen limită de două zile şi am vrut să fim pe listă şi să fim luaţi în considerare, dar majoritatea dintre noi nu cred că vom semna acest contract. Problema se pune că sunt ture impuse de 8 şi 12 ore şi este un contract pe două luni, asta include luna ianuarie. Sincer, văzând acum condiţiile contractuale şi aflând mai multe detalii, nu cred că un student la Medicină, în perioada mai ales a sesiunii, adică în luna ianuarie, este capabil să facă faţă şi la voluntariat”, a susținut Roxana Cojocariu, citată de Digi24.

Lucrurile se vor complica și mai mult dacă studenții voluntari vor fi detașați la spitale din alte județe: ei nu vor mai putea participa deloc la cursuri.

Profesorii de la UMF Iași atrag atenția că prezența la cursuri este extrem de importantă și că voluntariatul ar trebui făcut doar în timpul liber.

„Voluntariatul poate să fie făcut în weekend, sâmbata și duminica, dar în timpul perioadei de pregătire practică, în vederea însușirii materiei, trebuie să se desfășoare. Procesul didactic nu ar putea fi înlocuit cu nimic altceva”, a insistat Viorel Scripcariu, rector la UMF Iași.

 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

DSP susține că aproape 2.000  de studenți s-au oferit să ajute cadrele medicale care îngrijesc pacienți COVID-19

 

Marți, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că aproape 2.000 de studenți s-au înscris într-un program de voluntariat pentru a ajuta cadrele medicale ce îngrijesc pacienții cu coronavirus. Dintre aceștia, 720 au fost deja repartizaţi în 25 de judeţe.

„Au fost semnate primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari. (...) Astfel că, cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor şi al conducerii Universităţilor şi Facultăţilor de Medicină, în ultimele 6 zile de la aprobarea noii Ordonanţe s-au înscris, în mod voluntar, 1.992 de studenţi, dintre care, 720 au fost repartizaţi deja, în primă etapă, în 25 de judeţe. În perioada următoare vor fi semnate alte ordine de repartizare”, a transmis DSU, într-un comunicat.

Pe 12 noiembrie, șeful DSU, Raed Arafat, anunța că ia în calcul măsura de a recruta volunatari din rândul absolvenților de Medicină. Decizia a venit în contextul în care una dintre cele mai mari probleme în gestionarea epidemiei de coronavirus e personalul insuficient și epuizat.