Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum îi influențează pe români ortodoxia rusă și cât de des merg la biserică: Studiul care spune adevărul despre percepția asupra religiei în Europa de Est (FOTO)

Cum îi influențează pe români ortodoxia rusă și cât de des merg la biserică: Studiul care spune adevărul despre percepția asupra religiei în Europa de Est (FOTO)

Un articol de: - 11 Mai 2017, 15:19
Eveniment

Religia este o parte importantă a identității naționale și individuale în multe regiuni din Europa Centrală și de Est, țări în care regimurile comuniste au reprimat credința și au promovat ateismul.

Astăzi, cei mai mulți dintre adulți spun că ei cred în Dumnezeu și se identifică cel mai mult cu o religie. Creștinismul ortodox și catolicismul sunt afilierile religioase cele mai răspândite, la fel cum au fost acum mai bine de 100 de ani, înaintea Cortinei de Fier și a Uniunii Sovietice, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Pew Forum.

Relativ puțini adulți ortodocși sau catolici din Europa Centrală și de Est spun că participă în mod regulat la slujbe, în schimb îmbrățișează religia ca element de apartenență națională. 

De exemplu, o medie de doar 10% dintre creștinii ortodocși din întreaga regiune afirmă că merg la biserică săptămânal.

Într-adevăr, în comparație cu multe populații pe care Centrul de Cercetare Pew le-a cercetat anterior - Statele Unite ale Americii, America Latină, Africa Subsahariană, Africa de Nord sau musulmanii din Orientul Mijlociu - Europa Centrală și de Est prezintă niveluri relativ scăzute de respectare religioasă.

În plus, oamenii care trăiesc în țările predominant ortodoxe (Rusia, Ucraina, România, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia, Bulgaria, Serbia) sunt mai înclinați să spună despre cultura lor că "este superioară celorlalți" și să se descrie ca fiind "foarte mândri" de identitatea lor națională.

Afilierile politice ale țărilor enumerate se împart între Uniunea Europeană și Rusia. Țările preponderent catolice sunt pro-europene, iar cele ortodoxe pro-Kremlin, cu excepția României și Bulgariei, care au aderat la UE.

 

Citeşte mai multe despre:   religie,   musulmani
 
Loading...