Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum se calculează rata de incidență a Covid

Cum se calculează rata de incidență a Covid

Un articol de: George Lupu - 16 Oct 2020, 16:08
Cum se calculează rata de incidență a Covid Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C Eveniment

Pe lângă bilanțul cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore, autoritățile iau în calcul și un akt indicator pentru a monitoriza evoluția pandemiei de coronavirus în România. Este vorba despre incidența cazurilor la 1000 de locuitori, raportată în ultimele 14 zile. Pe baza acestui indicator autoritățile iau în calcul aplicarea unor noi măsuri restrictive sau decid relaxarea celor deja existente.

De acest indice depinde atât închiderea şcolilor cât şi măsurile de carantinare a unei localităţi. În momentul în care ar trece de 3 la mie în Capitală, s-ar închide nu doar instituţiile de învăţământ, ci şi teatrele, cinematografele, restaurantele şi cafenelele.

 

Cum se calculează indicele de incidență a cazurilor

 

Grupul de Comunicare Strategică a trasmis vineri precizări privind modul de calcul al indicelui de incidenţă la 14 zile, în funcţie de care se decid carantinarea zonală sau închiderea şcolilor. 

"Având în vedere întrebările primite din partea dumnevoastră și în urma solicitării Grupului de Comunicare Strategică de clarificare a modului de calcul al indicelui de incidență la 14 zile, au rezultat următoarele:

Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării".

Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

 

Care sunt măsurile restrictive în funcție de rata de incidență

 BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

De asemenea, prin ordinul ministrului Sănătății nr 1309/2020 s-a stabilit că unul dintre criteriile pentru carantinarea zonală este “rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)”.

activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematrografe, restaurante sau cafenele se reduce la capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie, iar în localităţile cu rate de infectare între 1,5 – 3 la mie vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23.

Purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată.

În ceea ce priveşte hotelurile, când incidenţa este peste 3 la mie, ele vor putea servi numai persoanele care sunt cazate.

Citeşte mai multe despre:   covid-19,   rata de infectare,   reguli in scoli