Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum se explică ”discrepanțele” dintre numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate: Precizările CNCAV

Cum se explică ”discrepanțele” dintre numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate: Precizările CNCAV

Un articol de: Elena Stanciu - 23 Ian 2021, 22:32
Cum se explică ”discrepanțele” dintre numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate: Precizările CNCAV Foto: Inquam Photos / George Calin Eveniment

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face precizări cu privire la diferențele care apar între numărul de persoane programate pentru vaccinare în platforma online și numărul celor vaccinate și raportate de CNCAV pe baza evidențelor din Registrul Electronic Național de  Vaccinare (RENV).

 

Explicațiile CNCAV în legătură cu diferențele dintre numărul de persoane programate la vaccinare și numărul celor raportate ca fiind imunizate

 

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seară, CNCAV explică faptul că aceste ”discrepanțe” au legătură cu ”exceptările de la programare”.

”În primul rând, campania de vaccinare a început în România în data de 27 decembrie cu personalul din cele 10 spitale COVID, înainte de operaționalizarea platformei de programare. În legătură cu această „etapă 0” a campaniei de vaccinare și cu numărul persoanelor vaccinate din cele 10 spitale COVID, CNCAV a avut o informare constantă a opiniei publice.

În al doilea rând, în perioada în care ne aflăm (corespunzătoare etapei a doua a campaniei de vaccinare), continuă și vaccinarea personalului medical din spitalele COVID și a personalului medical aflat în prima etapă, conform strategiei naționale de  vaccinare. CNCAV a anunțat public în repetate rânduri motivul intercalării etapelor, anume faptul că o persoană eligibilă pentru vaccinare într-o etapă anterioară și care, din diverse motive, nu s-a prezentat efectiv pentru vaccinare, o poate face chiar și atunci când s-a trecut la etapa următoare. Pentru a asigura accesul la vaccinare al tuturor persoanelor care aleg să se vaccineze, această modalitate se va păstra și va fi anunțată corespunzător și în momentul în care se va trece din etapa a 2-a în etapa a 3-a (vaccinarea în masă)”, se arată în comunicatul citat.

 

Ce persoane sunt exceptate de la programarea în platforma online 

 

CNCAV precizează astfel că în a doua etapă a campaniei se pot înscrie la vaccinare și persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, care au la dispoziție mai multe modalități de încriere, precum înscrierea prin intermediul medicului de familie sau a medicului curant, apelul la call center, prin angajator, sau prin direcțiile de asistență socială).S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

În aceste categorii exceptate se încadrează: persoanele aflate în cele 1.884 centrele rezidențiale și medico-sociale de la nivel național; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) și până ieri, 22 ianuarie, au fost vaccinate 15.264 persoane din aceste centre, dintre care 7.221 au fost vaccinate în perioada 18-21 ianuarie (repetăm, fără a fi programate în platformă); persoanele dializate; persoanele nedeplasabile; persoanele fără adăpost; persoanele aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei și care nu dețin o carte de identitate (ex. medici rezidenți sau studenți la medicină din alte țări, care lucrează sau se pregătesc în unități medicale din România și au drept de rezidență în România).

Totodată, CNCAV mai menționează că ”pentru a evita irosirea dozelor, a fost și este permisă vaccinarea fără programare și a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectare etapei de vaccinare în care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public și privat, etapa a 2-a – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie)”.

Platforma online de programare are ca scop asigurarea unui acces fluent, echitabil și transparent al persoanelor la vaccinare, în ordinea de priorități stabilită; asigurarea trasabilității necesarului de doze și estimarea și predicția, pe termen scurt și mediu, a numărului de persoane ce vor fi vaccinate în raport cu numărul de doze disponibile.

Iar necesarul de doze de vaccin este stabilit pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente în platforma electronică de programare, la care se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile și a persoanelor fără adăpost. 

Astfel, „exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările RENV. Considerăm că nu este vorba despre o „depășire bruscă” a vaccinărilor față de numărul programărilor existente, motivată de o invocată „nerespectare a regulilor” sau de o „organizare defectuoasă”, ci de o creștere graduală a capacității de vaccinare, respectiv de asigurarea accesului echitabil la vaccinare a categoriilor de persoane exceptate”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Citeşte mai multe despre:   CNCAV,   vaccinare anti-COVID-19