Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum se manifestă tromboza. Care sunt semnele acestei afecțiuni

Cum se manifestă tromboza. Care sunt semnele acestei afecțiuni

Un articol de: George Lupu - 08 Apr 2021, 11:21
Cum se manifestă tromboza. Care sunt semnele acestei afecțiuni Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Helmut Fohringer Eveniment

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser. 

EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.

 

Cum se manifestă tromboza, afecțiunea rară care ar putea fi cauzată și de vaccinarea cu serul AstraZeneca

 

O asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțită de sângerare, a fost observată foarte rar după vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Aceasta include cazuri severe care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza de venă mezenterică, precum și tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie.

Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele șapte până la paisprezece zile de la vaccinare, la femei cu vârsta sub 55 de ani, însă acest lucru poate reflecta utilizarea crescută a vaccinului la această populație.

Unele cazuri au avut evoluție fatală. Pe baza acestor evenimente, Comitetul EMA pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) a declanșat procedura de evaluare a semnalului de siguranță, pentru a analiza în continuare această situație.

Această condiție este un cheag de sange care se formeaza intr-o vena profunda in interiorul corpului. Acest tip de cheag se dezvolta cel mai frecvent la nivelul picioarelor. Această condiție este periculoasă, deoarece cheag poate rupe liber și de călătorie prin vasele de sange la plamani.

Tromboză venoasă profundă poate fi cauzată de factori care restricționează circulația sanguină corespunzătoare. Acesta poate fi, de asemenea, cauzate de factori care determina coagularea sângelui anormal. Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Un cheag poate forma în timpul o plimbare cu masina lung sau zbor cu avionul, sau atunci când un pacient este de recuperare în pat în urma unei proceduri chirurgicale. Alti factori de risc includ tulburări de coagulare a sângelui moștenită, anumite medicamente, si de a fi supraponderali sau obezi. 

 

EMA a anunțat o legătură directă între formarea cheagurilor de sânge și serul AstraZeneca

 

Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului (EMAa ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare. Specialiștii din cadrul EMA consideră că există o legătură de cauzalitate între cazurile de tromboză și administarea acestui tip de vaccin.

Comitetul pentru Siguranță al EMA subliniază în continuare că beneficiile vaccinării cu acest ser depășesc riscurile, iar oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că pot apărea astfel efecte adverse la două săptămâni după vaccinare.

Citeşte mai multe despre:   cazuri tromboza,   COVID-19,   AstraZeneca