Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum se pregătesc profesorii pentru deschiderea anului școlar. „Toată lume zice de copii, dar noi vom cădea ca muștele” (VIDEO)

Cum se pregătesc profesorii pentru deschiderea anului școlar. „Toată lume zice de copii, dar noi vom cădea ca muștele” (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 06 Sep 2020, 20:13
Cum se pregătesc profesorii pentru deschiderea anului școlar. „Toată lume zice de copii, dar noi vom cădea ca muștele” (VIDEO) Captură Video B1 TV Eveniment

Directorii și profesorii resimt puternic presiunea pusă pe umerii lor, odată cu deschiderea noului an școlar și încearcă să pregătească unitățile de învățământ cum pot, cu resursele pe care le au, astfel încât elevii să fie în siguranță. În marile orașe, școlile sunt pregătite pentru scenariul hibrid și iau în calcul varianta cursurilor online dacă e necesar. În mediul rural, însă, directorii par să opteze pentru prezenţă în clase. Numărul de elevi este mai mic, iar distanțarea poate fi asigurată mai ușor, informează B1 TV.

 

Școală în vremea pandemiei de coronavirus. Cum se pregătesc profesorii pentru venirea elevilor

 

Dascălii recunosc cu jumătate de gură că se tem să nu se îmbolnăvească, mai ales că, de regulă, spun ei, profesorii tineri sunt puțini. Şi mai grav este că, în cele mai multe școli, personalul necalificat, care trebuie să asigure curățenia claselor și a spațiilor comune, este insuficient.

„Multe dintre școlile din România nu sunt pregătite pentru a face față noii situații. Nu doar pentru că lucrurile nu s-au făcut în ultimele două luni, dar și pentru ceea ce pare să ne ajungă din urmă”, a declarat George Roman, directorul ”Salvați copiii”, pentru Europa Liberă.

În orașele mai mari, ca București sau Timișoara, școlile se așteaptă să înceapă noul an în sistem hibrid, în care copiii vor face cu schimbul - adică o parte din elevi în clasă și o altă parte urmărind lecția în timp real, de acasă.

„În principiu, eram cu scenariul jumătate la școală, jumătate online, câte o săptămână. Profesorul transmite din clasă. Copilul știe care este orarul și se transmite din clasă și nu iese din clase. Profesorul va fi cel care se va muta dintr-o clasă în alta”, a susținut Mariana Vișan, directoarea liceului Școala Centrală București, potrivit Europa Liberă.

„Toată lume zice de copii, că ei se vor îmbolnăvi. Nu, ei sunt vectorii și noi vom cădea ca muștele. Nu știu ce se va întâmpla când vom cădea noi ca muștele și cum vom acoperi acele ore. Nu s-a gândit nimeni la acest lucru”, a mai spus aceasta, potrivit Europa Liberă.

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Lipsa măştilor, a vizierelor şi a dezinfectantului este şi ea o problemă în şcolile româneşti.

O altă problemă: personalul necalificat insuficient care trebuie să asigure curățenia și dezinfectarea. 

La Colegiul din Timișoara, de exemplu, sunt doar patru femei de serviciu la  o mie de elevi, iar la Școala Centrală sunt doar șase, în condițiile în care aici învață 1.600 de copii. Doar în cazul acestora, ar fi nevoie de dublarea numărului de femei de serviciu.

Nesiguranța și multele necunoscute i-au făcut pe unii părinți să anunțe deja că nu își vor trimite copiii la școală, chiar dacă nu au afecțiuni grave sau dizabilități. De celalaltă parte, cei care vor să dea copiii la şcoală sunt dispuşi să plătească din buzunarul propriu măştile şi dezinfectanţii.

 

Condițiile în care părinții pot opta pentru școala exclusiv online

 

Pe 1 septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități.

La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie, afirma că elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.

Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.