Cum se va termina pandemia de COVID-19. Ce spun expertii de la OMS

Cum se va termina pandemia de COVID-19. Ce spun expertii de la OMS
foto: Pixabay

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este foarte probabil ca pandemia de coronavirus să fie una îndelungată, dat fiind contextul actual, al creșterii numărului de infectări cu COVID-19 pe plan mondial.

După cea mai recentă întrunire a comitetului de urgență, OMS a declarat că „evaluează în continuare nivelul de risc global reprezentat de COVID-19 ca fiind unul foarte înalt”. Mai mult, deși se fac demersuri pentru realizarea unui vaccin eficient anti-coronavirus, OMS avertizează că “o soluție miraculoasă” s-ar putea să nu fie găsită niciodată.

Cum se va termina pandemia de COVID-19

La şase luni după ce a decretat starea de urgenţă mondială, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului de Urgenţă, că „pandemia de COVID-19 este o criză de sănătate ce are loc o dată într-un secol şi ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”.

Mai mult, deși peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, iar mai multe din acestrea se află în ultima fază de testare, acest lucru nu ar fi o garanție în eradicarea virusului SARS-CoV-2, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată„, a adăugat directorul OMS, potrivit Reuters.

De asemenea, acesta a mai punctat că măştile sanitare ar trebui să devină un simbol al solidarităţii în lume, făcând apel la respectarea regulilor sanitare impuse de autorități.

Scenariu negru anunțat de OMS

Pe fondul creșterii numărului de infectări cu COVID-19, Organizația Mondialăa Sănătății lansează un nou avertisment.

Lumea nu va reveni la vechea normalitate într-un viitor previzibil. Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acțiunile numeroaselor guverne și persoane nu reflectă acest lucru. Prea multe țări merg în direcția greșită„, a declarat directorul general al OMS, care a mai punctat că, deşi cunoştinţele despre noul coronavirus au avansat, multe întrebări au rămas încă fără răspuns şi populaţiile rămân vulnerabile:

„Primele rezultate ale studiilor serologice (anticorpi) oferă o imagine coerentă: majoritatea oamenilor rămân predispuşi la acest virus, chiar şi în zonele în care au existat focare severe. Multe ţări care au crezut că au trecut de ce este mai rău se confruntă acum cu noi focare. Unele care au fost mai puţin afectate la început au acum un număr tot mai mare de cazuri şi decese”, a afirmat acesta.

Când ar putea fi distribuit vaccinul anti-coronavirus

Un vaccin anti-Covid ar putea fi distribuit la jumătatea anului 2021, anunță coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

Compania americanăModernaa trecut, din 27 iulie, la faza finală a testelor clinice în vederea dezvoltării unui vaccin concret împotriva virusului SARS-C0V-2, devenind astfel prima companie din lume care ajunge la această etapă, noteazăFrance24.

30.000 de persoane urmează să fie testate în această fază. Jumătate dintre ele urmează să primească o doză de 100 de micrograme, iar celelalte un placebo, astfel dorindu-se să se determine dacă vaccinul este sigur şi previne infecţia cu COVID-19, iar dacă o persoană este infectată, se va stabili dacă vaccinul poate preveni avansarea simptomelor, transmite Reuters. Studiul se va desfășura până la 27 octombrie 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:39 - Studiu Deloitte: Prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
16:34 - Cutremur mediu produs vineri după-amiaza. În ce orașe s-a resimțit
16:28 - Simona Spătaru (USR), despre judecătoarea care a întrebat dacă Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, este în sala de judecată: „Este un caz grav de neglijență”
16:26 - Șeful NATO admite, în premieră de la începutul războiului, că Kievul are dreptul de a lovi ținte militare rusești din afara Ucrainei
16:18 - O bătrână din Vaslui a fost găsită în comă și cu capul spart în casa unui bărbat. El este suspect că a violat-o și lovit-o
16:17 - Au crescut prețurile în piețe. Ștefan Florescu (PMP): Prețurile cresc din ce în ce mai mult și nu știu unde o să ajungem. Când ajung să mărească pensiile, se dublează prețul la alimente (VIDEO)
16:03 - Vești bune pentru iubitorii de mare! O nouă plajă a fost inaugurată pe litoralul românesc
15:52 - Premierul Israelului, Netanyahu, a prezentat un plan pentru Gaza după război. Deciziile sale nu țin cont de recomandările SUA
15:51 - Aproape 1,3 milioane de angajați la stat, în România. 14.000 de angajări s-au făcut doar în anul 2023. Felix Cozma (PSD) a spus când vor avea loc restructurări (VIDEO)
15:33 - Imagini extraordinare filmate cu drona arată cum înaintează o haită de lupi, săpând un tunel prin zăpezile din China