Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum se vor desfășura slujbele religioase în perioada Paștelui: Recomandările oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române, în contextul stării de alertă

Cum se vor desfășura slujbele religioase în perioada Paștelui: Recomandările oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române, în contextul stării de alertă

Un articol de: Elena Stanciu - 20 Apr 2021, 17:40
Cum se vor desfășura slujbele religioase în perioada Paștelui: Recomandările oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române, în contextul stării de alertă Foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru Eveniment

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a srabilit un set de reguli cu privire la organizarea slujbelor în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021, perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în contextul stării de altertă instituite pe teritoriul României pe fondul pandemiei de coronavirus. Cancelaria Sfântului Sinod a transmis, marți, o serie de îndrumări referitoare la modul de desfășurare a procesiunilor de Florii, a Deniilor, a împărțirii Sfintei Lumini în noaptea de Înviere și a sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

 

Precizările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la slujbele din perioada Paștelui 

 

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Basilica.ro, slujbele vor avea loc cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României

”Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

La fiecare lăcaș de cult ar trebui să fie pregătiți voluntari care să poarte ecusoane personalizate și să asigure buna desfășurare a slujbelor. Preoții trebuie să-i informeze pe enoriași cu privire la programul evenimentelor religioase din această perioadă și să facă apel la respectarea regulilor de protecție sanitară.

De asemenea, credincioșilor li se recomandă să participe la sluje la bisericile de care aparțin, iar preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.

 

Recomandări pentru organizarea procesiunilor de Florii 

 Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

În ceea ce privește procesiunile de Florii, „se recomandă ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale”, se mai arată în recomandările Sfântului Sinod.

 

Cum se vor desfășura Deniile 

 

În Săptămâna Patimilor, ”sfintele slujbe (Sfânta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară”.

Având în vedere restricțiile valabile pe timpul nopții, ”sfintele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare”.

În Vinerea Mare, ”la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioși să respecte distanța fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare-ieșire, clericii vor aștepta în curtea bisericii până când toți credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf, apoi vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei. Dacă în biserică nu există spaţiu suficient pentru credincioşi, după închinare, aceştia vor aştepta în curtea lăcaşului de cult, pe locurile marcate”.

 

Reguli pentru slujba de Înviere 

 

Ca în fiecare an, din 2009 încoace, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în Sâmbăta Mare, fiind împărțită apoi către fiecare parohie din țară.

Pentru slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, reprezentanțiii BOR fac următoarele recomandări:

  • pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin, pregătită și ambalată din vreme în pachete/punguțe de unică folosință închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj;
  • credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane;
  • după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala;
  • la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.

De asemenea, în ziua de Paști, ”slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare”.

 

Recomandări pentru sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

 

În ceea ce privește ziua de 7 mai, atunci când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, Sfântul Sinod transmite că ”slujba de sfințire a apei va fi săvârșită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari, credincioșii păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție”.

Citeşte mai multe despre:   Biserica Ortodoxa Romana,   Sfantul Sinod