Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment "Cumințenia pământului" ar putea fi înstrăinată: "Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare"

"Cumințenia pământului" ar putea fi înstrăinată: "Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare"

Un articol de: - 16 Oct 2015, 17:14
"Cumințenia pământului" ar putea fi înstrăinată: "Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare" Foto: Gandul Eveniment

România riscă să piardă sculptura ”Cumințenia pământului”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Constantin Brâncuși. Statul roman dispune doar de două milioane de euro pentru a o cumpăra.

Avocatul moștenitorilor sculpturii lui Brâncuși spune că ofertele oficialilor din România sunt “bătaie de joc” și spune că viitorul proprietar nu va fi statul roman.

Bogdan Grabowski, cel care le reprezintă pe Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, proprietarele sculpturii „Cuminţenia Pământului”, afirmă că sculptura valorează cel puțin 20 de milioane de euro.

„Negocierile este posibil să se fi terminat. Totul depinde de Guvernul României şi de primul ministru, dacă încearcă să facă o ofertă serioasă. Toate ofertele avansate sunt în bătaie de joc şi au ca scop să facă afaceri pe seama cetăţenilor român.

Dreptul de preemţiune deţinut de Guvernul României, care a expirat pe 4 octombrie 2014, se exercită în limitele stabilite de proprietari. Cererea de ofertă este făcută pentru 20 de milioane de euro şi statul român trebuie să spună dacă exercită dreptul de preemţiune. Dacă da, îl exercită la această sumă. Dacă nu acceptă suma, trebuie să propună una foarte apropiată de aceasta. Dacă propune 1 sau 2 milioane de euro, nu avem ce discuta”, a spus Grabowski, potrivit ActiveNews.


Sculptura „Cuminţenia Pământului”, realizată de Brâncuşi în 1907, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

"Nu trebuie să uităm că este vorba despre Brâncuşi. Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare. Şi mai spun că-i interesează valorile naţionale", a mai declarat reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului".

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   cumintenia pamantului