Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Curtea de Apel București a dispus sesizarea CCR în procesul dintre MApN și Klaus Iohannis pe tema prelungirii mandatului șefului Statului Major al Apărării

Curtea de Apel București a dispus sesizarea CCR în procesul dintre MApN și Klaus Iohannis pe tema prelungirii mandatului șefului Statului Major al Apărării

Un articol de: B1.ro - 01 Mar 2019, 10:13
Foto: ccr.ro Eveniment

Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în privința unui articol din legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, în procesul în care MApN cere anularea decretului de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, informează Agerpres. 

"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, invocată din oficiu. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 alin. 5 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Prorogă dezbaterile şi pronunţarea asupra celorlalte excepţii ridicate de părţi în cursul judecăţii pentru următorul termen de judecată. Fixează termen pentru continuarea judecăţii asupra fondului cauzei la data de 12 martie 2019, ora 14,00. Definitivă", se arată în decizia CAB.

Articolul în cazul căruia a fost dispusă sesizarea de neconstituționalitate prevede că: "Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei".

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a prelugi mandatul lui Nicolae Ciucă a fost atacată în contencios administrativ de către Ministerul Apărării. MApN a înregistrat la Curtea de Apel două acțiuni cu același obiect, potrivit datelor de pe portalul intanțelor.

Prima acțiune a fost înregistrată la Curtea de Apel București la 11 ianuarie, fiind deschis dosarul 180, prin care Ministerul cerea suspendarea decretului prin care șeful statului a prelungit mandatul generaului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. Speța a fost repartizată la completul 9, iar primul termen a fost stabilit pentru 12 februarie. 

O a doua acțiune, având același obiect, a fost înregistrată tot la Curtea de Apel pe 14 februarie, fiind deschis dosarul 230, care a fost repartizat completului 8.

La finalul lui 2018, Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării. 

Citeşte mai multe despre:   Curtea de apel Bucuresti,   MApN,   Klaus IOHannis,   CCR
 
 
 
Loading...