Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cutremur de 2,7 grade în această dimineață, într-o zonă seismică mai puţin obişnuită a României

Cutremur de 2,7 grade în această dimineață, într-o zonă seismică mai puţin obişnuită a României

Un articol de: Beatris Ionita - 07 Oct 2020, 08:21
Cutremur de 2,7 grade în această dimineață, într-o zonă seismică mai puţin obişnuită a României Eveniment

Un cutremur mai puțin obișnuit s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în România. Mișcarea a avut loc în regiunea Muntenia, Prahova, unde de obicei activitatea seismică este foarte redusă. 

Cutremurul a înregistrat magnitudinea de 2.7, la adâncimea de 16km și s-a produs la 32km N de Ploiesti, 59km SE de Brasov, 89km N de Bucuresti, 105km NE de Pitesti, 149km V de Braila, 153km N de Ruse, 155km V de Galati, 161km SV de Bacau, 163km E de Sibiu, 207km NE de Craiova.

 

Cea mai activăzonă din România din punct de vedere seismic este Vrancea

 

Zona Vrancea este cea mai activă din punct de vedere seismic din țara noastră, practic, nu este exclus ca oricând să aibă loc aici un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în, la adâncimi între 60 şi 180 km. Practic, această zonă este situată la situată la intersecţia plăcilor tectonice intercontinentale.

În ultimul secol, în România au fost 30 de cutremure cu magnitudine de 6 şi 7 grade. Cel mai violent cutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani a avut o magnitudine de 6 grade şi s-a produs în 2004.

 

 

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

 

 DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îi liniştim şi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost dacă este posibil. De obicei, cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi intensă.

Liniile telefonice trebuie să rămână disponibile pentru apeluri la salvare, pompieri, deci nu faceți apeluri telefonice care nu reprezintă o urgență.

Specialistii ne recomandă să rămânem în locuință sau în încăperea în care ne află, în caz de cutremur.  Totuși, trebuie să rămânem departe de ferestre care se pot sparge. Cel mai sgur loc este  sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă, care  pot feri de unele obiecte care ar putea să cadă sau să se desprindă în timpul seismului. 

Totodată, vă puteţi proteja rămânând întins cu faţa în jos și cu palmele împreunate pentru a vă proteja capul, ceafa, la podea lângă un perete.

Este complet interzis ieșirea din încăperea pe uşă, aruncarea de la ferestrele etajelor superioare. Scările trebuie evitate, ca și lifturile.  Dacă este posibil, deschideţi uşa de la ieșire, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

În cazul în care aveți posibilitatea, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, pentru a preveni un incendiu.

 

 

Când va avea loc următorul cutremur puternic din România

 

 

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a explicat într-o intervenție televizată ce spun statisticile despre perspectiva unui cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter care va avea loc în România.

"Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor", a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

 

Citeşte mai multe despre:   cutremur,   prahova